Natura statică, una dintre temele preferate de plasticienii români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Natura statică, una dintre temele preferate de plasticienii români

Cultură 03 Februarie 2007 / 00:00 1192 accesări

Artiştii plastici români au abordat, de alungul timpului, teme diferite, de la naturi statice, la peisaje marine sau citatdine şi pînă la portrete sau compoziţii cu perosonaje, toate acestea au fost punctul de interes al celor mai importanţi pictori, indeferent de perioada în care au creat. Pe simezele Muzeului de Artă sînt expuse numeroase picturi realizate de plasticienii perioadei moderne şi contemporane, printre acestea numărîndu-se şi cunoscute naturi statice. Dacă unii pictori, precum Ion Theodorescu - Sion, Octav Băncilă, Marius Bunescu, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza sau Francisc Şirato au preferat să redea naturile statice în manieră tradiţională, Theodor Pallady a ales să ilustreze această temă într-un mod neconvenţional, adăugînd mereu noi elemente.

Pictura "Trandafiri albi", care face parte din expoziţia "Dinu şi Sevasta Vintilă", creată de Ion Theodorescu - Sion, reprezintă o natură statică cu flori, în care autorul a pus accentul pe redarea luminii şi, implicit, pe culori, care reuşesc să ofere lucrării o anumită agitaţie interioară. Tabloul este pictat într-o gamă sensibilă de culori, rosu - verde, cu o predominantă de griuri colorate. La rîndul său, Marius Bunescu, care este prezent pe simezele Muzeului de Artă cu lucrarea "Ardei roşu", a realizat o pictură în care se poate observa simplitatea compunerii şi a formelor în spaţiu. "În lucrările şi , create de Gheorghe Petraşcu, se observă accentuarea materialităţii obiectelor şi, în acelaşi timp, dă privitorului senzaţia de atmosferă gravă", a explicat muzeograful Ana Roşoga. În creaţiile sale, în care abordează această temă, Ştefan Popescu dă dovada de o mare putere de a observa detaliile, florile sale părînd proaspăt culese din grădină. Acest lucru se datorează, în special, gamei de culori alese, nuanţe calde, care dau senzaţia de prospeţime. "Lale" şi "Cârciumărese" sînt două dintre naturile statice create de Francisc Şirato, care pot fi admirate pe simezele Muzeului de Artă. "Precizăm că formele sînt mai stilizate, autorul utilizînd culori strălucitoare şi puternice, punînd accentul pe contrastul de închis - deschis", a adăugat Ana Roşoga.

La polul opus se află artistul plastic Theodor Pallady, care, în redarea naturilor statice, este preocupat de diversificarea elementelor, venind mereu cu o noutate. Îndrăgostit de artele orientale, Pallady a adăugat în naturile statice pe care le-a creat elemente care duc cu gîndul la acest mirific spaţiu: evantai, narghilea, statuete orientale.

Taguri articol


12