Navigatorul blocat în Yemen a fost repatriat în siguranță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Navigatorul blocat în Yemen a fost repatriat în siguranță

Social 22 Martie 2016 / 13:11 704 accesări
Navigatorul Ioan Petrariu

Navigatorul Ioan Petrariu

A fost repatriat navigatorul blocat pe o navă reţinută de autorităţi într-un port din Yemen încă din septembrie anul trecut, Ioan Petrariu. Marinarul a ajuns în țară cu ajutorul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) - Direcţia Consulară, Serviciile Consulare din zonă. ”Acţiunea de repatriere a prezentat un grad de dificultate ridicat din cauza faptului că singura rută de evacuare accesibilă traversa teritoriul Republicii Yemen, ţara în care au loc confruntări între grupări rivale şi unde România nu are o misiune diplomatică rezidentă. Acţiunea de repatriere a implicat atât obţinerea, în cel mai scurt timp, a acordului tuturor instituţiilor yemenite implicate, cât şi debarcarea şi transferul navigatorului român prin zone cu risc de securitate ridicat. După evacuarea din Yemen, navigatorul român a fost repatriat în România, via Iordania, prin intermediul Ambasadei României la Amman şi cu sprijinul agenţiei de crewing”, se arată într-un comunicat al MAE. Pentru buna desfăşurare a acţiunii de repatriere a navigatorului român, MAE a colaborat cu Autoritatea Navală Română (ANR) şi cu Sindicatul Liber al Navigatorilor Români, partenerii tradiţionali de dialog şi acţiune ai MAE în astfel de situaţii, precum şi cu agenţia de crewing care a intermediat angajarea navigatorului român. „Folosim acest prilej pentru a mulţumi Consulatului Onorific al Republicii Yemen la Bucureşti, cu sprijinul căruia repatrierea navigatorului român s-a făcut în condiţii de maximă siguranţă”, se mai arată în comunicat.

MISIUNE DIFICILĂ „Suntem convinşi de misiunea foarte dificilă pe care aţi avut-o şi de situaţia deosebită în care se afla navigatorul român. Suntem convinşi că putem toţi învăţa din acest caz, astfel încât să nu se mai întâmple ca navigatorii români să fie trimişi în zone periculoase cu bună ştiinţă sau contractele de muncă ale navigatorilor să nu fie conforme cu legislaţia internaţională şi convenţiile în vigoare ratificate de România. Vă mulţumim încă o dată pentru sprijinul acordat lui Petrariu loan pentru repatrierea sa în siguranţă, apreciem buna colaborare între instituţiile noastre şi vă asigurăm de întregul nostru sprijin în orice caz în care sunt implicaţi navigatori români“, a precizat liderul SLN, Adrian Mihalcioiu.

MAE recomandă tuturor navigatorilor români şi agenţiilor de crewing, acreditate de Autoritatea Navală Română, să evite deplasarea pe nave aflate în zone de conflict sau care urmează să se deplaseze în zone de conflict sau în zone cu risc de securitate ridicat. ”În situaţia în care, prin natura obligaţiilor lor de serviciu, navigatorii români sunt nevoiţi să ajungă în astfel de zone, le recomandăm să contacteze în regim de maximă urgenţă cea mai apropiată misiune diplomatică a României sau să se adreseze direct Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în comunicatul MAE.

Citește și:

Viața unui navigator român, în pericol!

EXCLUSIV! Declarații din Yemen ale unui navigator constănțean în pericol!

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1986 secunde