Negocieri asupra programului nuclear iranian, la Geneva

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Negocieri asupra programului nuclear iranian, la Geneva

Externe 16 Octombrie 2013 / 00:00 267 accesări

Negocieri privind controversatul program nuclear iranian au început ieri dimineaţă la Geneva, în cursul acestora Iranul urmând să prezinte o foaie de parcurs, într-o încercare de relansare a acestui proces blocat din aprilie. Negocierile, prevăzute pentru două zile, între Iran şi ţările din cadrul Grupului 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) sunt la nivel de directori politici sau adjuncţi ai miniştrilor de Externe, fiind prezidate de şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a prezentat, mai întâi, o foaie de parcurs, obiectivul fiind ajungerea la un acord în mai puţin de un an, cu o primă etapă în una-două luni. Zarif a evocat deja necesitatea organizării rapide a unei noi reuniuni la nivel de miniştri. Ulterior, negocierile vor fi conduse pentru partea iraniană de adjunctul ministrului de Externe, Abbas Araghchi. O propunere a fost prezentată de delegaţia iraniană cu privire la dosarul nuclear iranian, a declarat Michael Mann, un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Întrebat despre conţinutul acestei propuneri, purtătorul de cuvânt nu a oferit informaţii. El a spus, însă, că, ”din punctul de vedere al UE, mingea se află în terenul iranian”. Iranienii au făcut prezentarea în engleză, iar atmosfera a fost foarte diferită cu noua echipă iraniană, a adăugat el.

BUNĂVOINŢĂ AMERICANĂ? Pentru prima dată, delegaţia americană - condusă de adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Politice, Wendy Sherman - este însoţită de oficiali însărcinaţi cu aplicarea sancţiunilor economice impuse Iranului. Această prezenţă este interpretată de unii experţi americani din cadrul negocierilor ca un semn al deschiderii Washingtonului. Un grup de senatori americani influenţi au anunţat luni că sunt pregătiţi să suspende examinarea unei noi serii de sancţiuni din partea SUA împotriva Iranului, în cazul în care Teheranul acceptă o oprire imediată a oricărei activităţi de îmbogăţire a uraniului. Zece senatori, inclusiv preşedintele democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe, Robert Menendez, şi republicanul John McCain, i-au scris preşedintelui Barack Obama, vineri, pentru a-i anunţa această poziţie. Scrisoarea a fost dată publicităţii luni, cu o zi înaintea deschiderii, la Geneva, a negocierilor între ţările din cadrul Grupului 5+1 şi Iran.

Occidentalii şi israelienii suspectează Iranul că ascunde o componentă militară în spatele programului nuclear civil. Ei sunt îngrijoraţi de posibilitatea că Teheranul ar putea îmbogăţi uraniu la un nivel suficient pentru fabricarea unei bombe atomice.

AVERTISMENT ISRAELIAN Israelul a cerut din nou, ieri, marilor puteri să evite orice acord parţial cu Iranul, care ar relaxa sancţiunile împotriva acestei ţări. Israelul este preocupat de asemenea că, în răspuns la tonul moderat adoptat de noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, Grupul 5+1 va accepta relaxarea blocadei economice şi financiare impuse economiei Iranului. După o reuniune ce a avut loc luni seara, la Ierusalim, cabinetul de securitate israelian, format din principalii şapte miniştri, a avertizat împotriva oricărui acord parţial care ar conduce la prăbuşirea regimului de sancţiuni, fără să ducă la o desfiinţare totală a programului nuclear militar iranian. Israelul consideră că Iranul trebuie să îndeplinească patru condiţii înaintea unei ridicări a sancţiunilor: oprirea activităţii de îmbogăţire a uraniului, trimiterea în străinătate a stocului de uraniu îmbogăţit, închiderea obiectivului de îmbogăţire în subteran de la Fordo, în apropiere de Qom, şi oprirea lucrărilor de construire a unui reactor cu apă grea la Arak.12
Pagina a fost generata in 0.1409 secunde