„Negocierile“ Guvern - funcționari, o culegere de acuze reciproce

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Funcționarii din administrația locală intră în grevă de o zi

„Negocierile“ Guvern - funcționari, o culegere de acuze reciproce

Administrație 10 Iulie 2016 / 16:59 930 accesări

Negocierile dintre funcționarii din administrația publică și Guvern au fost sortite eșecului. Ambele părți se acuză reciproc de lipsă de disponibilitate la dialog.

Negocierile dintre funcționarii din administrația publică și Guvern au fost sortite eșecului. Ambele părți se acuză reciproc de lipsă de disponibilitate la dialog.

La acțiunea de protest de marți, 12 iulie, ar putea participa peste 30.000 de funcționari publici

La acțiunea de protest de marți, 12 iulie, ar putea participa peste 30.000 de funcționari publici

Acțiunile de protest ale funcționarilor din administrația publică locală continuă marți, 12 iulie, cu o grevă generală de o zi. Sindicaliștii au luat această decizie după o nouă rundă eșuată de negocieri cu cei din Ministerul Muncii. În timp ce reprezentanții ministerului de resort spun că sindicaliștii nu sunt deschiși la dialog, funcționarii din administrația publică locală acuză că revendicările lor nu sunt respectate. Nu știm cine are dreptate, dar un lucru este cert: dacă divergențele nu se vor rezolva, sindicaliștii amenință că vor declanșa greva generală pe termen nelimitat, din 19 iulie.

Sindicaliștii din administrația publică locală nu renunță la acțiunile din protest demarate în iulie. După o altă rundă eșuată de negocieri cu reprezentanții Ministerului Muncii, funcționarii au anunțat că marți, 12 iulie, își vor suspenda activitatea pe toată durata programului de lucru. În cazul în care nici de această dată nu vor ajunge la un consens cu reprezentanii Ministerului Muncii, sindicaliștii vor declanșa greva generală pe termen nelimitat, din 19 iulie.

GUVERNUL: „FUNCȚIONARII NU SUNT DESCHIȘI LA DIALOG”

Dacă ar fi să ne luăm după Ministerul Muncii (MM), am spune că sindicaliștii din administrație nu sunt dispuși să negocieze și sunt radicali în privința revendicărilor lor. Reprezentanții MM au spus, prin intermediul unui comunicat, că au avut o rundă de negocieri cu sindicaliștii din administrația publică locală, însă nu au ajuns la un consens. Concret, sindicaliștii nu s-au înțeles cu reprezentanții din minister în legătură cu acordarea normelor de hrană și a voucherelor de vacanță. Reprezentanții MM spun că au propus inițierea unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea aplicării acestor măsuri, împreună cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și lideri de sindicat. „Reprezentanții sindicatelor au declinat această invitație și au anunțat că vor continua protestul. Acesta este, de altfel, singurul punct asupra căruia părțile nu au căzut de acord”, se arată comunicatul MM.

CE SPUN SINDICALIȘTII

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA) au o versiune puțin diferită față de cea a MM. Ei spun că au participat vineri, 8 iulie, la o sesiune de negocieri în urma căreia nu au ajuns la un consens cu reprezentanții ministerului de resort pentru că revendicările lor nu au fost incluse în acordul pe care urmau să îl semneze. „La ora 15.00 am început discuţiile, iar la 22.30 s-au încheiat. Până în jurul orei 21.00, am avut redactat un acord asupra căruia am convenit pe marginea revendicărilor noastre cu termene clare de soluţionare. Dar, în doar o oră și jumătate, cei din minister l-au modificat în așa fel încât niciuna dintre măsurile propuse de noi nu s-a mai regăsit în document. Toate termenele de soluţionare a revendicărilor noastre, datele concrete şi alte aspecte au fost excluse din acest acord, varianta finală conţinând doar o propunere prin care Guvernul se angaja să formeze încă un grup de lucru de analiză a posibilității respectării revendicărilor noastre, ceea ce este inacceptabil”, a declarat secretarul general al FNSA, Bogdan Șchiop. Amintim că, în 5 iulie, aproximativ 30.000 de angajați din administrația publică locală și-au oprit activitatea, timp de o oră, în semn de protest. Printre altele, ei cer majorarea cu 25% a salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului din administrația publică locală, acordarea unei norme de hrană și a voucherelor de vacanță.

Citește și:

30.000 de funcționari au protestat marți. Urmează greva generală?



12