Neplata impozitelor şi contribuţiilor nu se va mai pedepsi cu închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teodorovici a eliminat reglementarea din proiectul de lege Neplata impozitelor şi contribuţiilor nu se va mai pedepsi cu închisoare
Social, Economie 08 Octombrie 2019 / 19:27 635 accesări 0 comentarii
Eugen Teodorovici a explicat că şi-a însuşit modificările la acest proiect efectuate de Consiliul Economic şi Social

Eugen Teodorovici a explicat că şi-a însuşit modificările la acest proiect efectuate de Consiliul Economic şi Social

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a eliminat, la propunerea iniţiatorului, ministrul Eugen Teodorovici, reglementarea potrivit căreia neplata impozitelor şi contribuţiilor de către angajator se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 6 ani.
Comisia a adoptat, marţi, cu şase voturi „pentru“ şi două abţineri, raport favorabil cu amendamente pentru propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

În proiectul de act normativ a fost menţinută prevederea potrivit căreia se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani "stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat".

Potrivit actului normativ, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble.

Proiectul amendat de Comisia de buget-finanţe, la propunerea lui Teodorovici, majorează de 5 sau 10 ori plafoanele în euro pentru prejudiciile produse prin fapte evaziune fiscală, pe baza cărora se stabilesc pedepsele. Deasemenea, achitarea prejudiciului duce la reducerea pedepsei la jumătate, iar dacă prejudiciul este mai mic de 1 milion de euro, se poate aplica amendă.

"Faptele nu se pedepsesc dacă prejudiciul cauzat este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, iar în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul", mai prevede proiectul, care va intra mai întâi în dezbaterea plenului Senatului ca prim for sesizat. Camera Deputaţilor are rol decizional.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.121 secunde