Nichifor Crainic, Mare Gânditor și Mărturisitor pentru neamul românesc și credința ortodoxă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nichifor Crainic, Mare Gânditor și Mărturisitor pentru neamul românesc și credința ortodoxă
Cultură 12 Martie 2018 / 12:44 165 accesări 1 comentariu

Sub patronajul Î.P.S. prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" din Constanța (FTUOC), în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște (CCSIDSUVT) și Colegiul "Sfinții Martiri Brâncoveni" din Constanța, organizează miercuri, 14 martie 2018, Conferința Națională Acad. prof. Nichifor Crainic (1889-1972), Mare Gânditor și Mărturisitor pentru neamul românesc și pentru credința ortodoxă, începând cu orele 17:00, la Curtea Brâncovenească, Str. Vasile Lupu, nr. 43-45, Constanța.

Conferențiază drd. Florin DUȚU, autorul cărții Mărturii din închisoare 1947-1962, Editura Floare Albă de Colț, 2016.

Evenimentul cultural-științific se înscrie în seria manifestărilor ce își propun aducerea în memoria tinerilor a personalităților marcante ale poporului român, repere morale și profiluri culturale de înaltă ținută, modele autentice și mereu actuale. Dimensiunea creștină a Academicianului Nichifor Crainic, teolog, poetși filosof deopotrivă, poate fi decriptată pornind de la memorabila sa declarație din ziua de 31 Mai 1947, în fața anchetatorilor comuniști-atei și NKVD-iști, după trei ani de amară și tristă pribegie prin meleagurile țării sale: „Am visat țării mele un tineret creștin!”.

Cu această ocazie, cei prezenți vor putea să afle, prin intermediul unei prezentări documentate și inedite, despre misionarismul de excepție al credinței creștine pe care Marele Gânditor Nichifor Crainic l-a desfășurat în rândul intelectualilor români, promovând o teologie densă însă eliberată de clișee stereotipe, filtrată, după cum remarca vrednicul de pomenire Părinte Dumitru Stăniloae, prin „intimitatea sufletească a teologului. Prin Nichifor Crainic s-a săvârșit o adevărată restaurare a teologiei românești în duhul ortodox”.

1 comentariu

Gigi 10:22:54 / 13 Martie 2018
Sfanta tinerete legionara ...

Revigorarea curentului legionar in spatiul pravoslavnic mioritic vine la pachet cu o tot mai stransa legatura a popalailor si calugarilor romani cu aceiasi paraziti calugari si popalai din spatiul rusesc - fosti agenti KGB , actualmente FSB ! Este de inteles aceasta miscare , in conditiile in care comunismul a fost abandonat in Europa , iar singura salvare a panslavistilor si pravoslavnicilor , a securistilor popalai si calugari valahi , iubitori de trai pe vatrai , le poate fii garantat doar de controlul Rusiei , din nou , pana la gurile Dunarii , si nu numai ... Panarame troglodite , promotori ai subdezvoltarii si ai izolarii Romaniei de lumea moderna europeana ... Niste jegosi !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2548 secunde