Nicuşor Constantinescu, ales a treia oară preşedinte al CJC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicuşor Constantinescu, ales a treia oară preşedinte al CJC

Eveniment 03 Iunie 2006 / 00:00 3514 accesări

Începutul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean a fost transformat ieri, de către consilierii Alianţei, în circ la scenă deschisă. Convocată de o treime din consilierii aleşi, ca urmare a notificării prefectului vizînd HCJ 114/2006, privind alegerea preşedintelui CJC, acţiune solicitată de consilierii Alianţei, şedinţa a fost considerată ilegală... tocmai de liberali şi democraţi. În ciuda faptului că toate argumentele legale au fost împotriva lor, consilierii Alianţei au părăsit sala de şedinţe, ameninţînd că vor contesta din nou alegerea preşedintelui. Şedinţa extraordinară a continuat, cvorumul fiind constituit pentru revocarea HCJ 114 şi realegerea preşedintelui CJC. Şi de această dată, Nicuşor Constantinescu a fost propus şi ales preşedinte al CJC, pentru a treia oară de la alegerile locale din 2004. Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat mai multe proiecte vizînd patrimoniul, care nu au putut fi votate după ce liberalii şi democraţii au părăsit sala. Din această cauză, judeţul Constanţa riscă acum să piardă finanţări de milioane de euro destinate reabilitării şcolilor şi reiniţierii proiectului Pavilionului Expoziţional Constanţa. “Este încă o dovadă a incapacităţii politice a consilierilor judeţeni ai Alianţei, care, nu numai că nu cunosc legea, nu numai că ignoră interesele judeţului care ne-a trimis aici, în Parlamentul local judeţean, dar orice acţiune a lor este îndreptată împotriva constănţenilor. Plecarea lor din şedinţă, nu ştiu pe ce motiv, nu face decît să reconfirme că nu-i interesează judeţul, ci luptele politice şi, din păcate, la acestea s-a raliat şi prefectul apolitic Dănuţ Culeţu”, a declarat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) s-a întrunit ieri, în şedinţă extraordinară, pentru a răspunde în termen de 10 zile notificării prin care prefectul Dănuţ Culeţu solicită CJC să anuleze Hotărîrea 114/2006, privind alegerea preşedintelui instituţiei. În ediţiile anterioare am prezentat pe larg faptul că prefectul a atacat în contencios administrativ actul emis de CJC, fără a respecta prevederile legale privind iniţierea unei astfel de acţiuni în instanţă. Mai mult, în expunerea de motive, prefectul stipulează că, în opinia lui, actul ar fi ilegal pentru că nu s-a respectat, la alegerea preşedintelui CJC, legislaţia privind alegerea viceprimarului(?!?). În conformitate cu legislaţia în vigoare, CJC trebuia să răspundă în termen de 10 zile la notificarea emisă de prefect, modificînd sau abrogînd HCJ 114/2006. Din acest motiv, o treime din consilierii judeţeni au convocat, potrivit legii, o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia primul punct de pe ordinea de zi a vizat revocarea hotărîrii. Deşi încă de la început consilierii PSD şi PRM au arătat că atacul în contencios iniţiat de prefect nu are bază legală, indicînd că hotărîrea este perfect legală, aceştia au preferat să le facă hatîrul prefectului şi consilierilor PNL-PD, anulînd hotărîrea, pentru evitarea creării unui nou vid de putere la nivelul judeţului, fapt pentru care au şi propus revocarea hotărîrii şi reluarea votului pentru alegerea preşedintelui CJC.

Supăraţi că legea e împotriva lor, consilierii PNL-PD şi-au luat jucăriile şi au plecat

Nici nu a început bine şedinţa şi reprezentanţii Alianţei, prin consilierul Paul Brînză, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare nu au fost introduse proiectele privind validarea a trei consilieri liberali şi a unui democrat, pentru ocuparea mandatelor rămase vacante prin demisia titularilor de drept. Răspunsul juridic a venit imediat din partea secretarului general al CJC, Mariana Belu, care a arătat că, în conformitate cu art. 12 al Legii 393/2004, privind statutul aleşilor locali, mandatele de consilier nu pot fi validate decît în şedinţe ordinare ale consiliilor judeţene. Supăraţi foc de faptul că nu se validează împotriva legii cei patru reprezentanţi ai Alianţei, consilierii PNL-PD au părăsit sala, la îndemnul liberalului Victor Manea. Pe holul instituţiei, liberalii şi democraţii au condamnat cu mînie proletară organizarea şedinţei extraordinare, pe care ei o consideră ilegal constituită. „Conform Legii 215/2001, art 106 alin 2, consiliul judeţean se poate întruni în şedinţă extraordinară, ori de cîte ori este necesar, se spune exact cine îl poate convoca, iar acest lucru se poate întîmpla doar în cazuri excepţionale, care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor urmărilor calamităţilor, incendiilor, epidemiilor precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice. Începînd cu punctul 1 de pe ordinea de zi, mai puţin cinci hotărîri care au caracter retroactiv pentru că faptele s-au consumat, sînt puncte care nu pot fi discutate într-o şedinţă extraordinară. Nu face obiectul unei şedinţe extraordinare această ordine de zi. Atît timp cît nişte consilieri nu pot fi validaţi într-o şedinţă extraordinară, nici un preşedinte nu poate fi ales într-o şedinţă extraordinară”, a declarat Victor Manea. Opintelile politicianiste au fost continuate de democratul Ionel Manafu: ”Vom contesta din nou. În şedinţă extraordinară nu poate fi ales preşedintele”.

Preşedintele UNCJR trimite liberalii şi democraţii să mai înveţe administraţie

Interpretările revoluţionare oferite de cei doi portocalii sînt contrazise tocmai de legile invocate. Art 12 din Legea 393/2004 stipulează, într-adevăr, că validarea consilierilor pe locurile rămase vacante poate fi făcută doar în şedinţă ordinară. În ce priveşte declaraţia lui Manea, acesta a citat art. 106 din Legea 215 pe sărite. Dacă l-ar fi citat în întregime ar fi fost nevoit să spună: ”Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, ori de cîte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului, ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale, care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea calamităţilor (...)”. În concluzie, şedinţa putea fi convocată de o treime dintre consilieri ori de cîte ori este nevoie, iar notificarea prefectului, la iniţiativa Alianţei, arată clar că era nevoie.

Prezent şi la şedinţa de constituire a CJC şi la cea de ieri, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Liviu Dragnea, a criticat dur lipsa de cunoştinţe în domeniul adminstraţiei, arătată de consilierii Alianţei: ”O să-l rog pe Nicuşor Constantinescu să le furnizeze acestor consilieri cîte un exemplar din Legea 215, să organizeze nişte cursuri de instruire pentru o mai bună înţelegere a acestui act normativ. Motivarea abordată de dumnealor se referă numai la procedura convocării deîndată a consiliului judeţean, pentru calamităţi sau alte situaţii de maximă urgenţă. Şedinţele extraordinare se convoacă între şedinţele ordinare. Mai mult decît atît, în momentul în care se primeşte o notificare de la prefect, CJC trebuie să transmită în 10 zile punctul de vedere privind notificarea acestuia. Or, asta înseamnă organizarea unei şedinţe extraordinare”.

Nicuşor Constantinescu, preşedinte la al treilea mandat, într-o singură legislatură

După ce consilierii Alianţei au părăsit sala, şedinţa şi-a reluat cursul, în sală fiind cvorum pentru adoptarea hotărîrilor care necesită votul a jumătate plus unu din consilierii aleşi. Primul punct dezbătut a vizat revocarea HCJ 114, proiect aprobat în unanimitate de cei 22 de consilieri PSD şi PRM prezenţi. Cel de-al doilea proiect de pe ordinea de zi a şedinţei, vizînd alegerea preşedintelui CJC, a fost votat în conformitate cu actul normativ invocat de prefect, în cabină de vot, astfel încît Alianţei şi prefectului să nu i se mai ofere vreo papură cu... nod. Votul unanim l-a re-re-confirmat pe Nicuşor Constantinescu în funcţia de preşedinte al CJC. De altfel, imediat după anunţarea rezultatului exerciţiului democratic al consilierilor prezenţi, Liviu Dragnea l-a felicitat pe Nicuşor Constantinescu: ”Te felicit pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte CJC”. ”Vă mulţumesc pentru re-re-alegerea mea ca preşedinte”, a spus, la rîndul lui, Nicuşor Constantinescu, adresîndu-se aleşilor judeţeni. Putem adăuga şi comentariile din sală ale unor consilieri, referitoare la atitudinea Alianţei. „Atîta golănie nu am întîlnit de cînd sînt în CJC”, a spus Gheorghe Mihăeşi, care a fost completat imediat de Dumitru Florea: „Eu i-aş spune mîrlănie. Să vii aici doar ca să pleci... Mîrlănie”.

UNCJR cere instituţiilor naţionale şi europene analizarea acţiunilor prefectului Culeţu

Aflînd că reprezentanţii Alianţei intenţionează să solicite din atacarea hotărîrii de alegere a preşedintelui CJC, liderul UNCJR a declarat: ”Nu văd motivare legală pentru atac în contencios cum nu am văzut nici pentru prima hotărîre motivaţia legală. Nu cred că prefectul îşi va mai permite să atace încă o dată această hotărîre, pentru că CJC s-a conformat unei solicitări oficiale a prefectului. Prefectul a solicitat să se revoce HCJ 114, CJC, disciplinat, s-a conformat, a revocat-o şi a procedat la realegerea preşedintelui CJC. Prefectul nu poate ataca o hotărîre adoptată în urma unei solicitări

de-a lui. Dacă face lucrul ăsta se va înfunda şi nu va mai ieşi niciodată, pentru că asta ar fi proba finală pentru abuz în serviciu. Se va dovedi foarte clar că prefectul atacă la comandă politică şi urmăreşte o chestiune personală. Eu nu cred că prefectul va continua să bulverseze funcţionarea administrativă în acest judeţ. Noi vom protesta oficial săptămîna viitoare, la toate instituţiile europene, către Guvern, către Ministerul Administraţiei, pentru a se analiza cu maximă atenţie actele acestui prefect. Cred că el va înţelege, în al 12-lea ceas, că este în pericol”. ”Este o aberaţie ca prefectul să ceară, pe de-o parte, subordonîndu-se politic, anularea în contencios a hotărîrii de alegere a mea ca preşedinte, la cererea consilierilor Alianţei, şi, pe de altă parte, să conteste faptul că CJC s-a conformat. Consilierii au revocat hotărîrea, după care au ales un nou preşedinte, tot pe mine. Pentru că este aceeaşi componenţă a CJC: 20 consilieri PSD, 3 PRM şi 14 ai Alianţei. Asta nu vor să înţeleagă: că nu se pot schimba rezultatele votului din iunie 2004. Nu vor să înţeleagă că nu au reuşit să-i şantajeze suficient pe colegii mei consilieri, să-i facă să trădeze, pentru că asta au încercat. Nu vedeţi că ei de un an şi 11 luni numai asta fac?! Orice, numai împotriva CJC. Trebuie o minimă decenţă. Democraţia spune că minoritatea se supune majorităţii”, a declarat, la rîndul lui, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Referindu-se la faptul că reprezentanţii Alianţei intenţionează să conteste din nou hotărîrea de alegere a preşedintelui CJC, Constantinescu a spus: ”Cred că s-au făcut suficient de rîs ca să mai facă astfel de afirmaţii. Deja, cetăţenii judeţului ştiu despre ce e vorba”.

Finanţarea de 1,2 milioane euro destinată şcolilor din judeţ, pusă în pericol de PNL-PD

Prin plecarea reprezentanţilor Alianţei, în sala de şedinţe nu s-a mai întrunit cvorumul pentru hotărîrile care vizează partrimoniul, pentru aprobarea cărora este nevoie de votul a două treimi din consilierii aleşi. Ca urmare, de pe ordinea de zi au fost retrase mai multe proiecte de hotărîri, printre care unul privind depunerea documentaţiei pentru obţinerea unei finanţări de 1,2 milioane euro, pentru un proiect de reabilitare a cinci şcoli şi a unor imobile ale Universităţii “Ovidius”, afectate de inundaţiile de anul trecut. Termenul de depunere a acestei documentaţii expiră pe 8 iunie, şi, odată cu el, şi posibilitatea reabilitării instituţiilor de învăţămînt. Un alt proiect se referă la reluarea proiectului Pavilionului Expoziţional Constanţa, întrerupt în urma deficienţelor apărute în mandatul lui Stelian Duţu. ”Azi sîntem în 2 iunie, şi pentru că colegii noştri de la Alianţă au părăsit sala, vom pierde o finanţare de 1,2 milioane euro, pentru că nu putem depune documentaţia. Iată cum înţeleg colegii noştri să ajute judeţul Constanţa: părăsind sala. De aceea au fost puse pe ordinea de zi aceste proiecte, pentru că trebuia să fie urgent votate pentru documentaţii, inclusiv pavilionul expoziţional, pe care tot Stelian Duţu l-a distrus, schimbînd proiectul. O treime din consilieri a convocat şedinţa, conform legislaţiei în vigoare. Este încă o dovadă a incapacităţii politice a consilierilor judeţeni ai Alianţei, care, nu numai că nu cunosc legea, nu numai că ignoră interesele judeţului, care ne-a trimis aici, în Parlamentul local judeţean, dar orice acţiune a lor este îndreptată împotriva constănţenilor. Plecarea lor din şedinţă, nu ştiu pe ce motiv, nu face decît să confirme încă odată că nu-i interesează judeţul, ci luptele politice, şi, din păcate, la acestea s-a raliat şi prefectul apolitic Dănuţ Culeţu”, a declarat Constantinescu. ”Atitudinea consilierilor Alianţei care au ieşit din sală este de neînţeles. Ca preşedinte de Consiliu, dar şi ca preşedinte al UNCJR, mi se pare o atitudine incorectă faţă de cetăţeni. Ca şi consilieri judeţeni, avem o responsabilitate. Să participăm la şedinţe este prima obligaţie”, a declarat, la rîndul său, Liviu Dragnea. După încheierea şedinţei, preşedintele CJC a arătat că liberalii şi democraţii critică numai de dragul de a critica şi se contrazic singuri în privinţa priorităţilor pe care şi le-au fixat. ”Colegul nostru, Victor Manea, a făcut o mie de declaraţii, că nu se poate lucra la CJC pentru că nu au fost completate comisiile de specialitate, şi iată, cînd am pus acest lucru pe ordinea de zi, domnia sa a plecat primul din sală”, a conchis Nicuşor Constantinescu.

Consiliul Judeţean se va întruni din nou peste cinci zile

Consilierii judeţeni PSD şi PRM au stabilit ieri să convoace din nou o şedinţă a consiliului, de data aceasta ordinară, pe 7 mai. Decizia a fost luată ca urmare a fapului că de pe ordinea de zi de ieri au fost retrase mai multe proiecte de interes judeţean, care trebuie aprobate în regim de urgenţă, ca urmare a faptului că aleşii Alianţei au părăsit sala. ”Am stabilit cu colegii mei consilieri ca, miercuri, la ora 13.00, să avem o şedinţă ordinară în care să votăm proiectele care nu au putut fi votate cu două treimi astăzi, proiecte care sînt importante pentru judeţ”, a declarat Nicuşor Constantinescu.



12