Nicușor Constantinescu ar putea scăpa de condamnarea în dosarul „CMZ“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nicușor Constantinescu ar putea scăpa de condamnarea în dosarul „CMZ“

Justiție 13 Februarie 2017 / 19:08 5275 accesări

Bomba detonată de Curtea de Apel Alba, care a constatat dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu, a aruncat în aer mai mult de 2.000 de dosare penale, potrivit luju.ro. Mai mult, această decizie reprezintă un precedent puternic ce poate fi invocat de cei care au fost condamnați pentru această infracțiune. Unul dintre cei care ar putea scăpa de o condamnare penală pentru abuz în serviciu este fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, aflat în închisoare, unde ispășește o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani, pentru subfinanțarea Centrului Militar Zonal. Avocatul Marius Mocanu, apărătorul lui Constantinescu, a confirmat că fostul președinte CJC va putea cere eliberarea în baza acestui precedent.

CUM A FOST DETONATĂ BOMBA

Precizăm că infracțiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată pentru că legea care pedepsea această faptă nu a fost modificată conform recomandărilor Curții Constituționale a României CCR. În forma existentă în Codul Penal, abuzul în serviciu este definit drept: "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. După analizarea a numeroase sesizări legate de faptul că această definiție lasă loc la numeroase interpretări, abordări subiective și abuzuri, CCR a dispus redefinirea noțiunii de abuz în serviciu. Judecătorii CCR au decis ca sintagma „nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos”, care a generat o multitudine de interpretări și abordări subiective, să fie înlocuită cu propoziția „nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte cu încălcarea legii”. Conform legii, modificările ar fi trebuit puse în practică în maxim 45 de zile de la pronunțarea CCR (15 iunie), în caz contrar, prevederile întregul articol atacat devin nule de drept. Termenul a expirat, prin urmare, articolul din Codul Penal privitor la pedepsirea abuzului în serviciu a fost anulat de drept. În ciuda acestor argumente evidente susținute de mulți juriști, sunt voci care spun că nu acesta ar fi temeiul pentru care Curtea de Apel Alba a anulat sentința de condamnare. De exemplu, Cătălin Predoiu a spus, pentru Antena 3, că persoana care a fost iertată de instanță a fost condamnată pentru încălcarea unei Hotărâri de Guvern, în condițiile în care legea nu prevede pedepse pentru nerespectarea acestui tip de document. Mai mult, Predoiu a spus că prevederea privitoare la abuzul în serviciu nu ar fi fost anulată de drept, pentru că nu a fost declarată neconstituțională în integralitate.

AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "CEI CONDAMNAȚI VOR SCĂPA DE PEDEAPSĂ"

Potrivit stiripesurse.ro, avocatul Gheorghe Piperea spune că decizia de la Alba Iulia este foarte importantă, atât pentru dosarele aflate pe rol, la procurori sau judecători, cât și pentru cei condamnați pe baza textului invocat de Curtea de Apel Alba Iulia.

”Ia să vedem ce ne spune nouă Curtea de Apel Alba Iulia: abuzul în serviciu a fost dezincriminat prin efectul neimplementării, în 45 de zile de la publicare, a deciziei CCR nr. 405/2016.

Pentru (fostul) condamnat, treaba sta așa: fiind achitat, nu numai că scapă de pușcărie, dar și de pedeapsa complementară a interzicerii de a fi ales în autoritățile publice și în alte funcții publice; mai mult, omul va putea cere despăgubiri pentru că a stat în pușcărie pe nedrept; despăgubirile, desigur, le vom suporta noi, că magistrații, nu. Doar au imunitate.

Pentru sistemul judiciar, consecințele sunt drastice. În baza deciziei nr. 405/2016 a CCR, abuzul în serviciu este, cel puțin în varianta soluționată de Curtea de Apel Alba Iulia, dezincriminat tacit. Toți cei condamnați în baza acestui text declarat neconstituțional urmează să fie achitați. Tuturor li se va putea acorda despăgubiri pentru pușcărie injustă. Tot noi le vom suporta, desigur. O mare parte dintre dosarele de abuz în serviciu, nesoluționate încă, se vor închide pentru. Inclusiv cele de la DNA. Atât de multe, încât, probabil, un sfert din volumul de activitate al DNA va dispărea. Abrogata OUG 13/2017 reincrimina abuzul în serviciu. DNA putea continua să își construiască mitul. Doar că principalul oponent al OUG 13/2017 a fost chiar DNA. Opoziția contra acestei reglementări (greșită, făcută pe picior, grăbită, artificială, cum vreți) a fost foarte eficientă. Mai toată lumea s-a dus după fentă, crezând ca OUG 13/2017 legalizează furtul (??!) când, în realitate, dădea impresia ca dezincriminează abuzul în serviciu. De fapt, dezincriminarea era ceva ce deja se întâmplase, din august 2016. Acum e nevoie de o reincriminare. Doar că cei cu dosare soluționate deja, sau cu dosare pe rol, vor fi achitați. Indiferent de legea nouă, se aplică legea penală mai favorabilă.

Ia vedeți, acum, cam cine poate profita de această situație. Și vedeți cine și ce subminează, de fapt, statul de drept prin incompetență și exces de zel”, a transmis avocatul Gheorghe Piperea.



12