Noi amenințări pentru „Charlie Hebdo“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi amenințări pentru „Charlie Hebdo“

Externe 29 Iunie 2016 / 20:13 494 accesări

Parchetul din Paris a deschis o anchetă după ce mai multe mesaje de amenințare au fost postate pe pagina de Facebook a publicației de satiră ”Charlie Hebdo”, iar o scrisoare care conținea mesaje similare a fost trimisă editorului publicației. Procurorul din Paris a deschis, pe 22 iunie, o anchetă pentru amenințări cu moartea, după ce mesajele au arătat că angajații de la ”Charlie Hebdo”, ținta atentatelor din ianuarie 2015, sunt din nou vizați. Jurnaliștii francezi se află în continuare sub protecție, după atacul asupra redacției. Anchetatorii de la brigada de combatere a violențelor și amenințărilor la adresa persoanelor încearcă să afle cine se ascunde în spatele pseudonimelor care au fost folosite pentru a posta mesajele de amenințare. Conducerea publicației a depus o plângereimediat după descoperirea mesajelor. Jurnaliștii de la ”Charlie Hebdo” sunt încă afectați de pierderea colegilor lor în ianuarie 2015. Publicația esteținta amenințărilorîncă din 2010, din cauza caricaturilor cu profetul Mahomed, considerate defăimătoare.

Sub presiunea tot mai mare a amenințărilor terorismului islamic, Curtea Supremă din Japonia a dat undă verde supravegherii musulmanilor din această țară. Practicile de supraveghere i-au făcut pe mulți oameni să își piardă încrederea în cei din jurul lor. Mohamed Fujita s-a născut în Japonia și s-a convertit la islamism în urmă cu mai bine de două decenii. El a depus una dintre cele 17 plângeri prin care a fost contestată monitorizarea musulmanilor. Fujitaobișnuia să organizeze grupuri religioase de studiu în locuința sa, însă, în urma acestei decizii, ezită să invite străini în propria casă, de teamă că aceștia ar putea fi informatori ai Poliției. ”Ne-au făcut suspecți de terorism. Noi nu am făcut nimic greșit, dimpotrivă”, a declarat el.

În 2014 a existat o scurgere de informații prin care114 documente ale Poliției au fost făcute publice, dezvăluind că oamenii legii alcătuiau profiluri ale musulmanilor din Japonia. Eraureținute informații personale, descrierea fizică, relațiile personale și moscheea pe care o frecventează oamenii. Alături de toate aceste informații exista o secțiune de ”Suspiciuni”. Poliția din Tokyo supraveghea și locurile de rugăciune, restaurantele și organizațiile islamiste. Fujita și ceilalți reclamanți, mulți dintre ei provenind din Orientul Mijlociu sau din nordul Africii, au depus aceste plângeri în speranța că Instanța Supremă va considera că practicile Poliției sunt ilegale. Avocații lor au suținut că polițiștii au încălcat drepturile constituționale la intimitate, tratament egal și libertate religioasă. După două acțiuni în apel, însă, Curtea Supremă a respins cazul la finalul lunii mai.



12