Noi colecte mobile de sânge în județ! Haideți să donați!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi colecte mobile de sânge în județ! Haideți să donați!

Sănătate 31 Octombrie 2017 / 18:21 797 accesări

Nevoia de sânge din spitale este tot mai mare, viața multor pacienți fiind astfel în mâinile donatorilor. Cum mulți potențiali donatori de sânge locuiesc la mare depărtare de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța, conducerea unității sanitare a stabilit, de ani buni, să se deplaseze cu o echipă de specialiști în unele localități, în funcție de colaborarea cu primăriile locale, dar nu numai. De această dată, vor fi organizate colecte mobile de sânge cu ajutorul Primăriei comunei Limanu și Grădiniței „Frații Grimm“ (din localitatea 2 Mai). Toți cei care doresc să doneze sânge trebuie să se prezinte sâmbătă, 4 noiembrie, la Grădinița „Frații Grimm“ din localitatea 2 Mai, între orele 08.30 - 13.30, cu un act de identitate valabil. ”Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitățile Limanu și 2 Mai și din orice localitate învecinată care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional”, a declarat directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată într-un comunicat al unității.

CINE POATE DONA/BENEFICII!

Specialiștii CRTS au anunțat cine poate dona sânge, dar și care sunt beneficiile. Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani (pentru prima donare 18 - 60 de ani, în funcţie de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcţie de înălţime, constituţie) care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

CU 3 ZILE ÎNAINTE DE DONARE ESTE INTERZIS CONSUMUL DE BĂUTURI ALCOOLICE!

În ziua donării se recomandă un mic dejun uşor (sandwich-uri, fructe, lactate) şi minimum 500 ml de lichide. Este bine de știut că intervalul minim între două donări este de 2 luni, iar numărul maxim de donări/an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbaţi (în funcţie de evaluarea medicală). Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml de sânge) beneficiază, la cerere, de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, elevi, studenţi şi militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere de 50% la transportul în comun pentru donatorii cu domiciliul/reşedinţa în oraşul Constanţa, pentru o perioadă de o lună, potrivit CRTS.

Taguri articol


12