Noi norme și obligații pentru toate farmaciile din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
UE a intervenit! Verificarea autenticității medicamentelor Noi norme și obligații pentru toate farmaciile din România
Sănătate 10 Februarie 2019 / 16:12 485 accesări 0 comentarii

Noi norme privind elementele de siguranță pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă care sunt vândute în Uniunea Europeană (UE) se aplică de sâmbătă. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, și spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienților, scrie Mediafax. „De acum înainte, industria va trebui să aplice un cod de bare 2-D și un dispozitiv de protecție împotriva modificărilor ilicite pe cutia medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Farmaciile, inclusiv farmaciile online, și spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le elibera pacienților”, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene (CE). Acesta este ultimul pas în transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate, adoptată în 2011, care vizează garantarea siguranței și a calității medicamentelor vândute în UE. „La 9 februarie 2019, vom asista la încă un moment important în ceea ce privește siguranța pacienților pe teritoriul UE. La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate va fi finalizată, datorită introducerii unor elemente de verificare de la un capăt la altul și de siguranță a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă. Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui să dispună de un sistem care să faciliteze și să eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate. Cu toate că va trebui să depunem mai multe eforturi, după lansarea sistemului, pentru a ne asigura că noul sistem funcționează corespunzător în întreaga UE, sunt optimist că oferim cetățenilor încă o măsură de siguranță pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis.

CE MEDICAMENTE POT RĂMÂNE PE PIAȚĂ

Medicamentele produse înainte de sâmbătă 9 februarie 2019 fără elemente de siguranță pot să rămână pe piață până la data lor de expirare. Cu toate acestea, noul sistem de verificare de la un capăt la altul va obliga persoanele autorizate (în special farmaciștii și spitalele) să verifice, pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, autenticitatea produselor.

Sistemul va permite statelor membre să asigure o mai bună trasabilitate a medicamentelor individuale, în special în cazul în care există vreo preocupare legată de unul dintre acestea, au apreciat reprezentanții CE. „Încă de la începutul mandatului meu, am încurajat miniștrii de resort din statele membre să monitorizeze punerea în aplicare a acestui nou sistem și să ofere ajutor tuturor părților implicate în pregătirile pentru noile norme care împiedică medicamentele falsificate să ajungă în mâinile pacienților. În săptămânile și lunile următoare, vom monitoriza noul sistem pentru a ne asigura de funcționarea corespunzătoare a acestuia”, a adăugat Vytenis Andriukaitis.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1347 secunde