Ministrul Muncii: Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi reguli pentru salarizarea bugetarilor. Ministrul Muncii: Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă

Social 16 Aprilie 2021 / 08:53 1131 accesări
Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan

Ministrul Muncii a propus în şedinţa de guvern de ieri, noi reguli pentru salarizarea bugetarilor, care nu vor duce la scăderea veniturilor angajaților din sectorul public.

În 30 de zile, toate ministerele vor transmite punctele de vedere și propunerile necesare pentru a completa legislația privind salarizarea în sistemul public, pentru fiecare familie ocupațională în parte. Obiectivul este acela de a elimina discrepanțele existente în actuala legislație, care au compromis grav ideea de salarizare unitară.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a informat despreprincipiile noii legi a salarizării din sectorul public:

Prin Memorandumul adoptat astăzi în ședința de Guvern, am adoptat totodată principiile noii legi a salarizării din sectorul public:

  • Reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare de 2.300 lei;
  • Grile de salarizare pentru administrația locală;
  • Sporuri plafonate la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
  • Revizuirea sistemului de acordare a sporurilor:
  1. Sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea este aceeași, indiferent de funcția deținută, trebuie să se acorde în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
  2. În urma unei analize a sistemului de sporuri, vor fi menținute doar cele relevante.
  3. Spor de performanță lunar, pentru angajații cu rezultate deosebite.

Ministrul Muncii a mai declarat că niciun venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii.

Astfel, vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut, iar salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și vor fi în corelație cu eficiența instituțiilor publice.

Sporurile vor reflecta efortul deosebit sau performanța, ele nu vor mai fi doar o modalitate mascată de a crește salariile.

Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii, a mai declarat Raluca Turcan.12
Pagina a fost generata in 0.1746 secunde