Nord-coreenii au lansat două rachete cu rază medie de acțiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lăsați de capul lor

Nord-coreenii au lansat două rachete cu rază medie de acțiune

Externe 22 Iunie 2016 / 15:11 389 accesări

Preocupați de varianta modernă a Războiului Rece dintre Rusia și Occident, de sancțiunile economice, de Brexit și de criza refugiaților, mai-marii lumii au cam lăsat Coreea de Nord să își facă de cap. Obișnuiți cu eternele amenințări proferate de liderul de la Phenian, omologii lui din cancelariile occidentale au omis un amănunt esențial: perseverența duce la perfecționare și ceea ce până nu demult părea o joacă de-a războiul, acum devine tot mai mult o realitate. Statul stalinist chiar este o amenințare pentru restul lumii.

Miercuri dimineață, Coreea de Nord a întreprins un nou test balistic, primul după cel din luna aprilie, lansând două rachete cu rază medie de acțiune, conform oficialilor militari sud-coreeni și americani. Prima lansare a eșuat, racheta zburând aproximativ 150 de kilometri, înainte de a se prăbuși în mare. Un comunicat al Statului Major sud-coreean a declarat că prima rachetă, ce a fost lansată miercuri dimineaţă, din zona orașului Wonsan, de pe coasta de est a Coreei de Nord, a fost un eșec. În schimb, a doua rachetă, lansată câteva ore mai târziu, a zburat aproximativ 400 de kilometri, au declarat oficialii sud-coreeni, care suspectează că ambele rachete au fost de tipul Musudan, care teoretic ar avea o rază de acțiune de 3.500 de kilometri. Un oficial american a confirmat că prima lansare a fost eșec, adăugând că SUA va evalua cu exactitate ce s-a întâmplat. Comandamentul Strategic SUA din Hawaii a comunicat că sistemele sale au detectat și urmărit cele două rachete nord-coreene, care au căzut în Marea Japoniei, însă nu au reprezentat o ameninţare pentru America de Nord.

În pofida eșecurilor repetate, persistența Phenianului în testarea rachetelor cu rază medie, până acum au lansat șase astfel de rachete, îngrijorează Washingtonul și aliații săi din zonă, Japonia și Coreea de Sud, deoarece acest tip de armă balistică ar putea viza ținte dintr-o mare parte a regiunii Asia și Pacific, inclusiv baze militare americane din această zonă. Mai mult, Phenianul a continuat să efectueze și teste nucleare, mai devreme anul acesta, a întreprins un al patrulea test nuclear și a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune. ”Aceste provocări nu fac altceva decât să crească hotărârea comunității internaționale de a contracara activitățile interzise ale Coreei de Nord, inclusiv prin punerea în aplicare a sancțiunilor existente ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a numit lansările o ”provocare clară, care încălcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU” prin care sunt interzise orice activități balistice de către Coreea de Nord. Premierul japonez, Shinzo Abe, a avut, de asemenea, o reacție dură, spunând că ”este cu totul de neiertat”.



12