Norica Nicolai: „Inclusiv DNA a fost înființată prin Ordonanță de Urgență“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criza ordonanțelor privind codurile penale și grațierea. Dezbatere mioritică în PE, cu auditoriu politic internațional Norica Nicolai: „Inclusiv DNA a fost înființată prin Ordonanță de Urgență“
Politică 02 Februarie 2017 / 19:27 1466 accesări 8 comentarii

Mircea Diaconu: "Adevărata problemă a României este că votul popular este modificat, furat și aruncat la coș prin alte metode decât cele democratice"

Mircea Diaconu:

Disputa românească pe marginea ordonanței de modificare a codurilor penale și actului normativ privind grațierea a ajuns joi dimineață și la nivelul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri organizate la o zi după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României, într-o scrisoare oficială, să nu submineze lupta împotriva corupţiei. Pentru că și Parlamentul European este un for politic, la fel ca și Parlamentul național al României, la fel ca și Comisia Europeană - echivalentul Guvernului român -, și discuțiile din dezbaterea de la Bruxelles au avut aceleași accente. De aceea nu a fost nicio surpriză că exponenții Partidului Popular European care a câștigat ultimele alegeri comunitare (din care face parte și PNL), Junckers și Timmermans, au adoptat un discurs-copie fidelă a argumentației pe care ne-o servește președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. Pe fond, e foarte posibil ca avertismentul oficial semnat în numele Comisiei Europene de Timmermans și Junckers să fi fost scris tocmai în baza unei informări a "colegilor" care conduc Opoziția din România.

De altfel, după un nou discurs de început în care oficialii CE reluau aceste argumente, greul dezbaterii a fost dus tot de politicieni români. Pe de-o parte, fosta procuroare Monica Macovei a vorbit mai mult despre titlurile din presă și mișcările de masă decât despre proiectele legislative care au atras atenția PE și despre care era vorba în dezbatere. Evident, politicienii liberali și social-democrați au susținut pozițiile partidelor pe care le reprezintă, poziții cunoscute opiniei publice din România.

Cele mai relevante sunt însă pozițiile adoptate de Norica Nicolai, fostul europarlamentar PNL care a refuzat să treacă din familia europeană ALDE la PPE doar pentru că PNL a înghițit prin absorbție PDL, și europarlamentarul independent Mircea Diaconu, care a luptat doi ani cu atacuri furibunde din Justiție, care s-au dovedit a fi fără susținere. Pe de-o parte, Norica Nicolai a avertizat că recentele proteste din România sunt de fapt o încercare disperată de răsturnare a unui guvern legitim. "Statul român este hotărât să lupte împotriva corupției, dar anticorupție nu înseamnă o justiție abuzivă. Inclusiv DNA a fost înființată prin Ordonanță de Urgență", a spus Norica Nicolai. La rândul lui, Diaconu a relatat abuzurile la care a fost supus în cei doi ani în care a fost anchetat și trimis în judecată fără constatarea vreunui prejudiciu, pentru a fi ulterior achitat definitiv și irevocabil, și a cerut PE să lase democrația din România să-și urmeze cursul: "În România este o enormă problemă, dar nu unde o discutați și unde o vedeți unii dintre dumneavoastră, ci în faptul că votul popular este modificat, furat și aruncat la coș prin alte metode decât cele democratice. Lăsați România să-și găsească drumul singură, are toate instituțiile la îndemână! În România este democrație. Dovada? Oamenii protestează în stradă. Nu le interzice nimeni".Pagina a fost generata in 0.1548 secunde