Norvegia participă la operaţiunile din Siria ale coaliţiei internaţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Norvegia participă la operaţiunile din Siria ale coaliţiei internaţionale

Externe 03 Mai 2016 / 15:15 576 accesări

Norvegia trimite 60 de militari pentru a antrena rebeli sirieni care luptă împotriva grupărilor teroriste din ţară, în calitate de membru al coaliţiei internaţionale conduse de SUA care efectuează raiduri în Siria şi Irak, a anunţat premierul norvegian, Erna Solberg. ”Actele brutale ale reţelei teroriste Stat Islamic au costat vieţile a numeroşi civili şi au determinat şi mai mulţi să fugă din ţară. SI a adus terorismul în Europa şi oameni tineri sunt radicalizaţi şi recrutaţi pentru a deveni combatanţi străini. Numele grupărilor care vor fi antrenate de militarii norvegieni nu au fost precizate, dar vor fi selectate printr-un proces sistematic şi aprofundat. O condiţie a efortului nostru, impusă rebelilor sirieni, este aceea ca operaţiunile lor să fie direcţionate contra SI şi să nu împiedice eforturile de pace în curs din Siria”, a precizat ministrul norvegian al Apărării, Ine Eriksen Søreide. Militarii aleşi din cadrul forţelor speciale vor fi trimişi în Iordania, unde vor antrena rebelii sirieni. Norvegia este deja prezentă în zonele în care coaliţia luptă contra SI, în special la Erbil, în Irak, unde militarii antrenează forţele peshmerga pentru a lupta împotriva militanţilor terorişti.

Cel puțin 13 persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma unui val de raiduri aeriene care au vizat orașul Raqqa, capitala de facto a rețelei Stat Islamic în Siria, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, informează Reuters online.

Cel puțin cinci membri ai grupării teroriste au murit în urma raidurilor, a mai precizat sursa citată. OSDO nu a putut preciza dacă raidurile aeriene au fost efectuate de forțele ruse sau de coaliția internațională coordonată de SUA, care bombardează pozițiile ocupate de organizația teroristă SI în Siria și Irak. Vineri, ambasadorul Rusiei la ONU a declarat că armata siriană plănuiește să atace Raqqa, în cooperare cu forțele aeriene ruse.12
Pagina a fost generata in 0.2371 secunde