Nouă etapă de normalizare a relațiilor Cubei cu Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nouă etapă de normalizare a relațiilor Cubei cu Europa
Externe 01 Februarie 2016 / 17:55 332 accesări
Președintele Raul Castro, alături de Francois Hollande

Președintele Raul Castro, alături de Francois Hollande

Președintele cubanez, Raul Castro, a început, luni, o vizită de stat de două zile în Franța, marcată de o întâlnire cu președintele francez, Francois Hollande, ceea ce subliniază o normalizare a relațiilor acestei țări comuniste din Caraibe cu statele occidentale. Prezent de sâmbătă la Paris, pentru un sejur strict privat, Raul Castro a început, luni dimineața, la Arcul de Triumf, în extremitatea vestică a bulevardului Champs Elysees, împodobit în culorile țării sale, prima vizită ofcială a unui șef de stat cubanez în capitala franceză, după cea a fratelui său mai mare, Fidel Castro, în urmă cu 21 de ani. În mai 2015, Francois Hollande fusese el însuși primul șef de stat occidental care vizitase Cuba după victoria revoluției castriste asupra regimului Batista, în 1959. Cei doi conducători s-au reîntâlnit la 16.00 GMT, la Palatul Elysee, pentru o întrevedere, urmată după o oră de semnarea a 12 acorduri și a unei declarații comune de presă. O masă oficială va încheia acest summit franco-cubanez. Vizita va continua marți prin întâlniri cu președinții Adunării Naționale și Senatului, cu premierul Manuel Valls și cu primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Franța, potrivit Președinției, intenționează să se afirme cu această ocazie ca primul partener politic și economic european al Cubei. Mai multe întreprinderi mari franceze au investit în Cuba, începând cu grupul Pernod-Ricard, care produce acolo Rhum Havana Club, dar și Accor - în turism, Bouygues - în construcții, Alcatel-Lucent - în telecomunicații, Total și Alstom - în domeniul energetic. Însă, cu un volum de circa 180 de milioane de euro anual, schimburile comerciale rămân la un nivel foarte redus. ”Ele nu sunt încă la înălțimea ambițiilor noastre”, a recunoscut, vineri, ministrul francez al Comerțului Exterior, Matthias Fekl. Franța așteaptă astfel întărirea prezenței întreprinderilor sale într-o țară care se deschide progresiv economiei de piață, prin încheierea unor acorduri în domeniile turismului, transporturilor și comerțului. Parisul vede, de asemenea, în Havana un element-cheie al relansării relației sale cu America Latină. Ca un îndepărtat ecou al vizitei istorice în regiune a generalului de Gaulle în 1964, președintele Hollande va efectua, la sfârșitul lunii februarie, un turneu prin Peru, Argentina și Uruguay.

Cuba a început o apropiere spectaculoasă de SUA la sfârșitul anului 2014, concretizată prin redeschiderea ambasadelor în cele două țări, vara trecută. Din aprilie 2014, Havana discută și cu Uniunea Europeană, pentru a instaura un cadru al dialogului politic și cooperării, destinat să pună capăt vechilor dispute asupra drepturilor omului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1476 secunde