NASA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nouă fotografie spectaculoasă surprinsă de telescopul James Webb

Ştiință 03 August 2022 / 08:53 9193 accesări

NASA a publicat o nouă fotografie spectaculoasă făcută cu ajutorul telescopului spațial James Webb,cel mai puternic construit vreodată. Telescopul a fotografiat galaxia „roată de căruță”, aflată la aproximativ 500 de milioane de ani lumină de Calea Lactee și rezultată din coliziunea la viteză mare dintre o galaxie spiralată și o galaxie mai mică.

Imaginea ne furnizează o nouă perspectivă cu privire la felul în care această galaxie s-a schimbat de-a lungul a miliarde de ani”, a transmis NASA.

Galaxia roată-de-căruță, aflată la aproximativ 500 de milioane de ani lumină, în Constelația Sculptorului s-a format după un eveniment cosmic intens – o coliziune la viteză mare între două galaxii.

Coliziunea a afectat, cel mai notabil, forma și structura galaxiei formate în urma ei. Din cauza caracteristicilor ei distinctive, astronomii au denumit-o „galaxie inel”, o formă mai puțin întâlnită prin comparație cu galaxiile spiralate, precum Calea Lactee, în care se află și sistemul nostru solar.

Miezul său luminos conține o cantitate uriașă de praf fierbinte, iar cele mai luminoase zone sunt populate de grupuri uriașe de stele tinere. De cealaltă parte, în inelul exterior, care a crescut constant vreme de 440 milioane de ani, se formează noi stele în timp ce altele mor și se transformă în supernove.12