Noul an universitar începe cu măsuri sporite de siguranță

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oficial

Noul an universitar începe cu măsuri sporite de siguranță

Educație 29 Septembrie 2019 / 17:56 2212 accesări

CÂND ÎNCEP VACANŢA DE IARNĂ ŞI SESIUNEA DIN SEMESTRUL I

Potrivit calendarului pentru anul universitar 2019-2020, studenţii încep cursurile, oficial, pe 1 octombrie. Chiar dacă anul universitar începe pe data de 1 octombrie, unele facultăţi au ales să organizeze festivităţile de deschidere mai devreme. De exemplu, cei 30.000 de studenţi de la Politehnica Bucureşti au început cursurile săptămâna trecută, iar cei de la Academia de Studii Economice Bucureşti participă luni, 30 septembrie, la ora 12:00, la deschiderea anului. Şi Universitatea Bucureşti îşi deschide porţile tot luni, pentru cei 34.000 de studenţi. LaConstanța, și anul acesta, toate instituțiile de învățământ superior participă la festivitatea comună organizată pe 1 octombrie, începând cu ora 10, în Piața Ovidiu.

FEBRA CAZĂRILOR

Studenţii sunt în febra cazărilor, mulţi dintre ei având de ales între a sta la cămin sau în chirie. În această privinţă, părerile sunt împărţite. Studenţii aleg gazda pentru comoditate şi intimitate, iar tinerii care optează pentru cămin spun că preţul mic pentru o cameră le-a influenţat decizia, dar şi nevoia de socializare. La Cluj, prețul cazării începe de la 100 de lei pe lună în cămine, față de 440 de euro în apartament, în timp ce la Constanța, cazarea în cămin începe de la 165 lei în cămin și de la 500 de euro în apartament.

STRUCTURA ANULUI UNIVERSITAR

Studenţii vor avea, în perioada 21 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020, vacanţa de iarnă, iar sesiunea de examene pentru semestrul I este programată să înceapă pe data de 19 ianuarie. Semestrul II începe pe data de 17 februarie şi se va încheia pe 28 iunie 2020, cu sesiunea de vară de examene. Semestrul II începe pe data de 17 februarie şi se va încheia pe 28 iunie 2020, cu sesiunea de vară de examene.

MĂSURILE POLIŢIEI

La început de an universitar, Poliţia Română a reluat activităţile educativ-preventive şi controalele în apropierea centrelor, campusurilor universitare şi a căminelor studenţeşti. În anul universitar 2018 - 2019, faptele penale sesizate în aceste zone a fost în scădere cu 30% faţă de anul precedent, anunţă Poliţia Română. „Poliţiştii au inclus, în itinerariile lor de patrulare, cele 1.177 de unităţi de învăţământ universitar din ţară (universităţi, filiale, cămine studenţeşti, biblioteci, case de cultură studenţeşti), iar de marţi, vor acţiona suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru ca noul an universitar să înceapă în siguranţă. Echipajele de poliţie rutieră vor fi în teren pentru fluidizarea traficului rutier în zona centrelor universitare, pe arterele intens circulate”, se arată într-un comunicat al Poliţiei. În anul universitar trecut, Poliţia Română, prin Direcţia de Ordine Publică, a desfăşurat 1.836 de acţiuni şi controale, dintre care 884 au vizat respectarea Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. „Astfel, verificările poliţiştilor arată că, din totalul celor 1.177 de unităţi cu destinaţie universitară, 92,69%, sunt asigurate cu pază (fie proprie, prin societăţi specializate de pază sau pază mixtă)”, se mai arată în sursa citată.

Majoritatea faptelor penale sesizate în anul universitar trecut (71%), în care au fost implicaţi în principal studenţi, au avut loc în incinta unităţilor universitare. Infracţiunile sesizate în incintă au fost mai puţine în anul universitar 2018-2019, faţă de cel precedent, cu 9%. Ponderea o reprezintă furturile, al căror număr a scăzut cu peste 14%.

SFATURILE POLIȚIȘTILOR

„În cămin sau în chirie, oriunde alegeţi să vă mutaţi, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate pe holuri, alei, ori în faţa căminului. Nu lăsaţi geamurile, portierele şi portbagajul autoturismului deschise, chiar dacă îl părăsiţi pentru scurt timp şi aveţi bunuri la vedere în interiorul maşinilor (borsete, laptop, acte, genţi etc.). Pentru ca drumul cu trenul spre localitatea în care alegeţi să urmaţi studiile să fie lipsit de probleme, aveţi grijă de bagaje şi în relaţiile cu necunoscuţii! Nu înstrăinaţi cheia camerei, dând posibilitatea unor persoane rău intenţionate să confecţioneze o copie după aceasta”, atrag atenţia poliţiştii. Tinerilor şi se recomandă şi să fie atenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător şi să nu îi găzduiască în cămin. „Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în cămin. Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora”, mai spune sursa citată.



Ştiri recomandate

12