Noul termen de plată a taxelor, praf în ochii contribuabililor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum ne mai păcălește Guvernul?

Noul termen de plată a taxelor, praf în ochii contribuabililor

Administrație 24 Martie 2016 / 17:29 1364 accesări
După trei luni în care oamenii au stat la cozi să își plătească taxele și impozitele locale, Guvernul s-a gândit că e bine să amâne data-limită. Tardiv!

După trei luni în care oamenii au stat la cozi să își plătească taxele și impozitele locale, Guvernul s-a gândit că e bine să amâne data-limită. Tardiv!

După trei luni de isterie generalizată și derută în rândul contribuabililor care nu au înțeles foarte bine cu ce se mănâncă modificările Codului Fiscal și care este impactul lor asupra taxelor și impozitelor locale, Guvernul s-a trezit să adopte „măsuri de sprijin”. Concret, contribuabilii care nu apucă să își plătească prima tranșă din taxele și impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport până la 31 martie mai au la dispoziție trei luni. Executivul a adoptat o ordonanță prin care data-limită de achitare a primei tranșe din taxele și impozitele pe terenuri, clădiri și mijloace de transport se amână până la 30 iunie.

MOTIVE Guvernul justifică adoptarea acestei măsuri prin faptul că vrea să ofere posibilitatea cetățenilor să se pună la punct cu toate modificările Codului Fiscal, intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Cu alte cuvinte, miniștrii au fost cuprinși de un somn adânc în ultimele trei luni și nu au știut că, până acum, cei mai mulți contribuabili au stat la cozi la ghișee pentru a-și achita obligațiile fiscale, fie că au înțeles sau nu modificările Codului Fiscal. Practic, această amânare, indiferent cât de bune sunt intențiile care o fundamentează, este mai degrabă un pumn de praf în ochii plătitorilor de taxe de bună credință.

SOCOTELI ELECTORALE ÎNCURCATE În spatele acestei măsuri s-ar putea afla o altă justificare. Nu ar fi exclus ca data-limită pentru achitarea primei tranșe să fi fost amânată cu trei luni pentru a le încurca socotelile electorale primarilor în funcție care intenționează să candideze pentru încă un mandat. Asta pentru că este posibil ca unii edili să fi pus la cale proiecte pe care să le finanțeze din banii strânși din prima tranșă de taxe și impozite. Or, dacă oamenii au posibilitatea să își achite taxele până la 30 iunie, este posibil ca bugetul estimat pentru prima parte a anului să fie vizibil diminuat până după alegerile locale. Desigur, aceasta este o simplă presupunere și rămâne în acest stadiu până când vom primi lămuririle necesare de la reprezentații autorităților locale. Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, a refuzat să comenteze dacă bugetul municipiului va avea de suferit în urma amânării dispuse de Guvern, până la publicarea în „Monitorul Oficial“ a ordonanței care reglementează acest lucru. Nici reprezentanții Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanța nu au vrut să discute despre acest subiect, însă au promis că vor trimite un comunicat de presă imediat după intrarea în vigoare a actului normativ.

Citește și:

Se modifică termenul-limită pentru plata impozitelor și taxelor12
Pagina a fost generata in 0.1794 secunde