„Nu ne dorim ca NEVERSEA să fie Colectiv 2!?“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Momentul „0“ al Comandamentului Litoral 2017

„Nu ne dorim ca NEVERSEA să fie Colectiv 2!?“

Sănătate 06 Iulie 2017 / 17:00 9666 accesări

Comisarul șef adjunct al CJPC Constanța, Horia Constantinescu: „Nu ne dorim ca NEVERSEA să fie Colectiv 2!?“

Comisarul șef adjunct al CJPC Constanța, Horia Constantinescu: „Nu ne dorim ca NEVERSEA să fie Colectiv 2!?“

Momentul „0“ al Comandamentului Litoral 2017 a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă organizate cu o zi înainte de startul Festivalului Neversea - eveniment la care sunt așteptați peste 170.000 de oameni - de către conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) din Constanța. Comisarul șef adjunct, Horia Constantinescu, a declarat că pur și simplu nu vrea să tolereze nimic, cu alte cuvinte cine vrea să își desfășoare activitatea în domeniul public alimentar să o facă 100% cu simț de răspundere, iar cine nu - să părăsească sistemul. Comisarii CJPC au tăiat în carne vie în prag de Neversea, astfel încât să fie preîntâmpinat un eveniment de genul Colectiv!

Momentul „0“ al Comandamentului Litoral 2017 a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă organizate cu o zi înainte de startul Festivalului Neversea - eveniment la care sunt așteptați peste 170.000 de oameni - de către conducerea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) din Constanța. Comisarul șef adjunct, Horia Constantinescu, a declarat că pur și simplu nu vrea să tolereze nimic, cu alte cuvinte cine vrea să își desfășoare activitatea în domeniul public alimentar să o facă 100% cu simț de răspundere, iar cine nu - să părăsească sistemul. În ultimele 72 de ore, cea mai mare parte a atenției echipelor de control din cadrul Comandamentului Litoral 2017 s-a îndreptat către zona care va găzdui uriașul eveniment - Neversea, tematică susținută de directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Au fost verificați circa 50 de agenți economici din zona festivalului (hoteluri, unități de alimentație publică), în urma deficiențelor constatate acordându-se sancțiuni în valoare de 200.000 de lei, dar au fost eliberate și decizii de suspendare a activității. ”Cred că aceste decizii au condus la trezirea comerciantului în raporturile pe care trebuie să le aibă cu un consumator european”, a spus Constantinescu. Astfel, potrivit comisarului șef adjunct, au fost descoperite unități cu profil alimentar unde „gândacii colcăiau, starea de salubritate era cruntă, fără flux“. Oficialul CJPC s-a arătat extrem de indignat de faptul că a descoperit unități cu profil alimentar care nu aveau autorizații de funcționare de 3 ani (Vraja Mării și Ana Modern), în schimb aveau avize sanitar-veterinare (!?). Ba mai mult, respectivele unități fuseseră verificate recent de către medicii veterinari. Ciudat este faptul că echipele de control precedente nu au considerat nimic dramatic în faptul că degradarea localului era evidentă, de ani buni, așa cum susține comisarul CJPC. ”(...) Acest local servea clienților mâncare, și spun asta între ghilimele, pentru că nu putem să considerăm acele produse mâncare, într-o liniște similară cu cea de la Cuptorul cu Plăcinte (unitate închisă în urma deficiențelor majore găsite, potrivit CJPC). Vreau să numim această conferință de presă momentul T0. Nu cred că avem nevoie de Colectiv 1, 2, 3 sau 4 pentru a ne trezi la realitate, pentru a înțelege că așa cum deficitar s-au întâmplat lucrurile la acel club, așa cum deficitar au intrat unele autorități și s-au făcut că văd sau s-au făcut că nu văd unele deficiențe, nu cred că mai avem nevoie de încă un moment prin care, prin toxiinfecție alimentară sau tot prin incendiere, prin alte lucruri care scapă de sub control comercianților, să trimitem în agonie tineri”, a declarat comisarul șef adjunct al CJPC. El a venit și cu explicații asupra declarației sale extrem de dure. ”În 14.06.2017, una dintre locațiile aflate pe Plaja Modern primea avizul sanitar-veterinar de funcționare. Zona de preparare a ciorbelor era între hazna și locul unde se află țevile care reglează fluxul din hazna și vestiar. Prin curte se trece într-un spațiu insalubru, unde am găsit o cantitate mare de pastă de mici pentru care comerciantul ne pune la dispoziție mai multe etichete cu diferite date de valabilitate, 6.07 sau 8.07; și îmi spune că nu mai știe exact care de unde sunt, dar că furnizorul așa îi dă la fiecare lot de marfă. Tot în această locație, ciorba era răcită în vase improprii, pe jos. Toate acestea erau servite în niște spații de cascadorii râsului, nu de o alimentație publică europeană care pregătește un festival prin fața căruia se vor perinda 170.000 de oameni”, a declarat comisarul șef adjunct. Tot el s-a arătat nemulțumit de faptul că respectiva unitate a mai fost verificată de-a lungul timpul și de către alte autorități, dar că niciuna nu a remarcat aceste deficiențe și au lăsat lucrurile așa.

Un alt caz este cel al Ana Modern, tot din zona Plaja Modern. Aici s-a dispus oprirea a circa 200 de kilograme de diverse sortimente de alimente. ”În 5.07, găsim 215 kg de carne. În 29.06, colegii de la DSVSA au constatat că se află carne fără etichete, dar și alte deficiențe. Au aplicat o sancțiune de 2.000 de lei și au plecat. Venim noi în control și găsim lucruri strigătoare la cer; nu exista casoletă de mici fără să fie expirată”, a adăugat Constantinescu.

Își dorește ca prin întânirea cu mass-media ca, la nivel instituțional, indiferent de Comandament Litoral, să nu mai fie „semnatarii și contemporanii unui Colectiv 2; 170.000 de persoane mâncând alimente din această categorie sunt oameni expuși la un real pericol“.

CE ÎNSEAMNĂ 2.000 DE OAMENI CU TOXIINFECȚIE ALMENTARĂ?

„Vă dați seama ce înseamnă pentru structura sanitară, și așa șubredă a acestui județ, un exod de 2.000 de oameni trimiși la spitale cu toxiinfecții alimentare? Gândiți-vă ce înseamnă ca în două clădiri lipsite de autorizații de construire, fără autorizație de funcționare de ani de zile de la Primărie, din incinta Neversea să explodeze buteliile la care gătesc. Vorbim de temperaturi de 50 de grade la nivelul solului, oameni care gătesc în linii de bucătărie improprii, la butelie, înconjurați de peste 170.000 de oameni. De ce să fim nevoiți să se întâmple în zilele noastre o dramă care să ne trezească la realitatea faptului că, dacă lucrăm la o autoritate, în momentul în care ai pătruns pe ușa unui agent comercial, și chiar dacă îți întâlnești ruda în față, decât să stai lângă o bombă cu ceas, mai bine îl sfătuiești să închidă. Este mesajul pe care ni-l asumăm (o parte din structură). Până aici a funcționat colegialitatea!”, susține comisarul șef adjunct al CJPC Constanța. Problema este că unii cred că lucrurile pot să meargă și așa. ”Vreau să repar o imagine distorsionată a litoralului românesc”, spune el. În concluzie, undeva la 10%, maximum 15% reprezintă un derapaj de la normalitate, dar comisarii CJPC au întâlnit și agenți economici care au remediat problemele, au investit. ”Litoralul românesc nu este în derivă, este pregătit să se scuture. Trebuie să elimine aceste bube. Vreau ca oamenii să înțeleagă că vrem să ne facem treaba serios”, completează oficialul CJPC din Constanța.



12