Nu președintele decide premierul! E ca la Starea Civilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prezidențiabilul independent Mircea Diaconu: Nu președintele decide premierul! E ca la Starea Civilă
Politică 17 Octombrie 2019 / 18:36 473 accesări 4 comentarii

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale, susţinut de alianța electorală Pro România - ALDE, Mircea Diaconu, a atras atenţia, joi, asupra faptului că nu preşedintele României este cel care decide premierul. Diaconu a declarat, în cadrul unei întâlniri cu electoratul din Botoşani, că primul-ministru este decis "de jocul politic", iar şeful statului este cel care "dă greutate" alegerii prin jurământul de credinţă depus în faţa sa.
"Nu preşedintele României decide premierul! Îl decide jocul politic şi mai ales votul cetăţenilor. De acolo decurge un prim-ministru şi e vorba de o asumare a unui partid care a câştigat alegerile. El desemnează, el numeşte, el mizează pe unul dintre dânşii. Acela este semnalat preşedintelui, care e obligat, apropo de ce se întâmplă astăzi, să detecteze o posibilă majoritate cu bună credinţă şi, abia după ce există majoritatea asta cu bună-credinţă şi solidă, ea spune cine trebuie să fie prim-ministru, el îl desemnează, ei fac guvernul, guvernul şi programul de guvernare", a afirmat Diaconu.
El a comparat desemnarea premierului cu o căsătorie, la care ofiţerul de stare civilă nu alege unul dintre soţi, ci doar consfinţeşte decizia acestora. "Nu preşedintele face numirea asta. El îi dă greutate, prin actul final, jurământul şi aşa mai departe. Exact ca la căsătorie. Nu ofiţerul stării civile îţi alege nevasta. Ţi-o alegi tu singur şi vii la el, iar el, cu autoritatea lui, zice: 'Poftim! Sunteţi de azi înainte soţ şi soţie'", a mai adăugat candidatul Mircea Diaconu.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1905 secunde