NU se va construi în Orașul Antic Tomis! Consiliul Local a decis!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum vor fi puse în valoare vestigiile

NU se va construi în Orașul Antic Tomis! Consiliul Local a decis!

Administrație 28 Februarie 2019 / 16:38 2724 accesări

Controversatul Plan Urbanistic de Detaliu inițiat de investitorul SC Black Waters SA, legat de construirea unui imobil de șase etaje pe un sit arheologic aflat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A nu a primit girul consilierilor locali. În consecință, proiectul a fost respins, punând capăt unui scandal ce durează de luni bune. Mai departe, primarul Decebal Făgădău a promis că va căuta soluții pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural și istoric al Constanței. Rămâne de văzut cum se va ține de cuvânt.

Controversatul Plan Urbanistic de Detaliu inițiat de investitorul SC Black Waters SA, legat de construirea unui imobil de șase etaje pe un sit arheologic aflat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A nu a primit girul consilierilor locali. În consecință, proiectul a fost respins, punând capăt unui scandal ce durează de luni bune. „Acest proiect a fost respins, pentru că, în urma unei consultări publice sub forma unui chestionar, 70% dintre respondenți au spus că nu sunt de acord cu această construcție. Evident că dezbaterea pe această temă poate fi mult mai lungă, dar în acest moment, ea devine sterilă. Tocmai de aceea le-am propus consilierilor locali găsirea unei soluții pentru adevărata problemă ce reiese din dezbaterea pe marginea acestui proiect: situația vestigiilor, a patrimoniului istoric și cultural al Constanței. Trebuie precizat că această acest vot nu este împotriva investitorului și nici a reprezentanților acestuia și înțeleg efortul financiar pe care acesta l-a depus pentru obținerea tuturor avizelor și elaborarea studiilor pentru îndeplinirea condițiilor de formă și de fond cerute de lege. Dar asupra oportunității se pronunță consilierii locali, care sunt reprezentanții comunități. În perioada următoare, voi avea consultări cu proprietarul și investitorul, iar pe de altă parte, voi convoca o ședință informală cu aleșii locali pentru a găsi soluții în ceea ce privește prevenirea eventualelor litigii cu investitorul, dar și pentru punerea în valoare a vestigiilor de care se bucură Constanța. Din punct de vedere instituțional, aceste vestigii sunt pasate dintr-o parte în alta. PUD-ul a fost respins, deci va trebui să găsim soluții pentru punerea în valoare a Porții Mari a Orașului Antic Tomis”, a declarat primarul Decebal Făgădău la ședința de Consiliu Local ce a avut loc joi, 28 februarie.

DE UNDE A PORNIT TOTUL!

Amintim că, în vara anului trecut, Primăria Constanța a lansat o consultare publică pe tema PUD - locuință colectivă S+D+P+5E+6R cu regim (D+P) comercial, str. Mircea cel Bătrân nr. 47A. Construcția s-ar fi realizat pe un teren aflat în sit arheologic. „Terenul pentru care s-a inițiat PUD este situat în sit arheologic, conform Listei monumentelor istorice 2015 anexă la Ordinul ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional nr. 2361/12.07.2010 pentru modificarea anexei nr.1 la Ordinul ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice actualizată şi a Listei monumentelor istorice dispărute. Situl arheologic „Oraşul antic Tomis“, Peninsula Constanţa, între Bd. Ferdinand, faleza de E a oraşului până la plaja Modern, Cazino, Poarta 1, port comercial, Bd. Termele Romane (fost Marinarilor), Str. Traian, Cod CT-I-s-A-02553, nr. crt. 1; Situl urban „Zona peninsulară Constanţa”, Faleza Cazino, Poarta 1, Faleza Port Tomis, Faleza plaja Modern, Bd. Ferdinand până la Str. Atelierelor, Str. Traian, Bd. Termele Romane (fost Marinarilor), Cod CT-II-s-B-02832, nr. crt. 486. În zona de protecţie a monumentului istoric Zidul de incintă al cetăţii Tomis, Cod CT-I-m-A-02553.08, nr. crt. 9, Intersecţia Str. Mircea cel Bătrân cu Str. Dragoş-Vodă, intersecţia Bd. Ferdinand cu Str. Răscoala 1907, de-a lungul Bd. Ferdinand până la Teatrul Fantasio, cu prelungirea până la intersecţia Bd. Ferdinand cu Str. Ștefan Mihăileanu şi în continuare până la Poarta 3 Port, datare sec. III- VI p.Chr., Epoca romană.”, se arăta în comunicatul Primăriei Constanța de la acea vreme. La scurt timp după aceea, s-a iscat o întreagă controversă legată de oportunitatea acestei construcții în condițiile în care ar fi creat un precedent periculos ăne ceea ce privește conservarea vestigiilor istorice. După o serie de semnale de alarmă venite din partea comunității locale, dar și din partea specialiștilor, Primăria Constanța a lansat un chestionar în care a cerut, în mod deschis, părerea locuitorilor despre PUD.



12