Nu știi ce taxe ai de plătit? Verifică-ți cutia poștală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SPIT expediază deciziile de impunere

Nu știi ce taxe ai de plătit? Verifică-ți cutia poștală!

Administrație 07 Martie 2019 / 16:58 2020 accesări

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează cetățenii că a început distribuirea deciziilor de impunere ce conțin cuantumul impozitelor şi taxelor locale datorate în anul 2019 de către persoanele fizice și juridice. Astfel, anul acesta au fost tipărite 184.460 de decizii de impunere, din care 94% pentru persoanele fizice şi 6% pentru persoanele juridice. Din numărul total, 85% sunt pentru cei care datorează doar obligaţiile fiscale pentru anul 2019, iar 15% sunt pentru cei care datorează şi debitele restante cu accesoriile aferente din anii precedenți. Deciziile de impunere sunt emise în baza informațiilor din declarațiile fiscale depuse de contribuabil, reprezentând și înștiințări de plată, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. (6) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Documentele menționate se comunică persoanelor fizice/juridice la domiciliul fiscal, prin poștă, cu confirmare de primire. În cazul în care acest lucru nu este posibil, comunicarea se realizează prin publicitate, prin afișarea unui anunț la sediul SPIT și pe site-ul instituției www.spit-ct.ro. Anunțul se menține afișat cel puțin 60 de zile de la data publicării și se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afișării, potrivit art. 47 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

CE PĂȚEȘTI DACĂ NU ÎȚI PLĂTEȘTI DATORIILE

Constănțenii cărora li se trimit astfel de documente sunt obligați să achite datoriile până la 31 martie. În caz contrar, SPIT ar putea institui popriri și sechestre. Cu alte cuvinte, contribuabililor restanțieri li se vor reține datoriile din venituri (salariu, pensie, sume provenite din chirii etc.). Datoriile pot fi recuperate și din conturile sau depozitele bancare. În acest caz, pot fi impuse rețineri în maximum 30 de zile de la trimiterea somațiilor de plată. Contribuabilii care au achitat debitele din dosarele de urmărire şi executare silită înainte de comunicarea somaţiilor de plată trebuie să știe că după primirea înștiințărilor nu mai este necesar să se prezinte la ghişeele instituţiei.

UNDE ȘI CÂND SE POT PLĂTI TAXELE ȘI IMPOZITELE

Agențiile fiscale din str. Sulmona nr. 22, b-dul Alexandru Lăpuşneanu nr. 116C (în incinta City Park Mall, aripa nouă, etaj I), b-dul Tomis nr. 66, str. Badea Cârţan nr. 3 şi str. Nicolae Grindeanu nr. 66 sunt deschise publicului luni, marți, miercuri și vineri de la 8.30 la 16.30, iar joi, între 8.30 și 18.30. Pentru a evita eventualele aglomerări de la ghișeele agențiilor fiscale, contribuabilii au la dispoziție mai multe modalități de plată alternative, puse la dispoziție de către SPIT. Astfel, taxele și impozitele se pot plăti online, pe site-ul www.spit-ct.ro, secțiunea „Servicii online/Plata impozite”, integral sau în 5 rate prin programul BT. Totodată, utilizatorii de internet pot plăti pe site-ul www.ghiseul.ro, secțiunile „Plătește online impozite și taxe”, respectiv „Plată fără autentificare”. Contribuabilii pot folosi și serviciul Internet Banking sau pot achita prin ordin de plată predefinit pe canal electronic, utilizând Serviciul Internet Banking - Banca Transilvania. De asemenea, obligațiile fiscale pot fi achitate prin Serviciul Direct Debit - Banca Transilvania.

PLATA CU TELEFONUL MOBIL SAU PRIN BANCĂ

Cei cărora le este mai ușor să plătească cu telefonul mobil au la dispoziție aplicația e-Tax Mobile - SPIT. Constănțenii obișnuiți cu operațiunile bancare își pot plăti obligațiile fiscale prin ordin de plată, trecând în rubrica dedicată beneficiarului Primăria Municipiului Constanța, cod fiscal: 4785631. Dacă preferați să plătiți doar prin numerar, dar nu aveți timp să treceți pe la ghișee, puteți merge la la stațiile OMV - Petrom sau la magazinele Inmedio din cadrul centrelor comerciale, unde aveți la dispoziție serviciul Westaco Express. Tot prin numerar se poate plăti la agențiile băncii Garanti Bank și la toate oficiile Poșta Română.

E DESCHIS ȘI STANDUL SPIT DIN VIVO

Nu în ultimul rând, cei care frecventează centrul comercial VIVO mai au la dispoziție o modalitate de plată. Începând de luni, 7 ianuarie 2019, Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța redeschide punctul de lucru din centrul comercial VIVO. Standul SPIT va fi amenajat în zona Gastro Auchan, iar programul de lucru cu publicul va fi de luni până duminică, in intervalul orar 10.00 – 22.00. Persoanele fizice și juridice pot achita impozitele și taxele locale doar prin intermediul cardului bancar (comisionul tranzacției este de 0%), pot obține informații cu privire la impozitele şi taxele datorate, pot primi asistență și consultanță din partea inspectorilor instituției și pot obține user și parolă în vederea utilizării aplicației e-Tax.12