Nu toate vacanțele sunt garantate integral! Cele mai sigure pachete turistice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
TUI TravelCenter

Nu toate vacanțele sunt garantate integral! Cele mai sigure pachete turistice

Turism 28 August 2018 / 16:42 869 accesări

Deși Ministerul Turismului a transpus Directiva Europeană care obligă agențiile să asigure pachetele turistice, o parte dintre acestea, cum ar fi majoritatea vacanțelor interne sau cele externe în care turistul călătorește cu mașina personală nu intră sub protecția acestei legi. Singurele pachete asigurate integral sunt cele ale unora dintre turoperatorii germani distribuite prin agențiile românești de turism, potrivit TUI TravelCenter, cel mai mare lanț de agenții de turism din țară, care reprezintă în România concernul german TUI. „Puțini știu, însă, că această măsură nu se referă la toate pachetele turistice, ci doar la o parte dintre ele, și anume cele care conțin cazare/masă și încă ceva, de tip transport. De exemplu, un produs turistic de tip cazare și masă pe litoralul românesc sau bulgăresc, către care turistul călătorește cu mașina proprie, nu intră în scopul Directivei și nu trebuie asigurat”, a declarat Cosmin Marinof, directorul de vânzări al TUI TravelCenter.

Până acum, în România, un turoperator era obligat să garanteze 50.000 de dolari, iar o agenție detailistă doar 10.000 de dolari. Cu toate acestea, extrem de puțini turiști raportat la numărul mare de clienți, de zeci de milioane în ultimii 28 de ani, au avut de suferit din pricina insolvențelor agențiilor. „Nici măcar un singur turist nu trebuie să sufere, dacă o agenție de turism intră în insolvență. Covârșitoarea majoritate a agențiilor de turism s-a comportat exemplar în România, chiar și în absența unor reglementări normale care să protejeze turiștii”susține Dragoș Anastasiu, Președintele Grupului de firme din care face parte și TUI TravelCenter.

Deși a fost publicat actul normativ care transpune Directiva europeană, mecanismele prin care se vor asigura o parte dintre vacanțele turiștilor nu au fostîncă stabilite. Agențiile din România au termen că până la 1 ianuarie 2019 să găsească modalități de asigurare. „Cu toate acestea, produsele TUI și ale altor turoperatori germani distribuite prin agențiile TUI TravelCenter și parteneri nu numai că sunt asigurate conform normelor europene și standardelor germane împotriva incidentelor de insolvență, dar chiar și pachetele care nu intră în scopul Directivei și care se referă doar la cazare sunt asigurate de turoperator în mod benevol. Se poate, astfel, spune că banii plătiți în avans pentru produsele TUI și ale altor turoperatori germani sunt în maximă siguranță”, a mai spus Cosmin Marinof.

Astfel, toți turiștii români care pun accentul pe siguranța serviciilor turistice au deja în România o alternativă la standarde europene și chiar peste, existând asigurări și pentru produsele care nu sunt prevăzute în Directivă.12