Numirea şefului DNA, în triunghi: Jurma, Lazăr şi Kovesi, lăudată în lipsă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Mulţumim din inimă...” Numirea şefului DNA, în triunghi: Jurma, Lazăr şi Kovesi, lăudată în lipsă
Justiție 12 Iulie 2018 / 15:12 370 accesări 0 comentarii

Anca Jurma

Anca Jurma

Augustin Lazăr rămâne alături de Kovesi

Augustin Lazăr rămâne alături de Kovesi

Laura Codruţa Kovesi nu a fost prezentă la instalarea în funcţie a noului procuror şef al DNA, Anca Jurma. Ea a fost însă pomenită şi i s-a mulţumit pentru inovaţiile în lupta anticorupţie. Să fi fost vreo glumă? Rămâne să aflăm. Deocamdată, noul şef al DNA, care a preluat joi, pentru o perioadă de şase luni, funcţia de procuror-şef, după ce luni preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, Anca Jurma, a afirmat, joi, că DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă. "Mulţumesc conducerii Ministerului Public, procurorului general, pentru susţinerea pe care o arată în mod constant DNA şi misiunii acesteia de luptă împotriva corupţiei. De asemenea, îi mulţumesc doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru întreaga activitate desfăşurată în fruntea DNA. DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie în sensul Convenţiei ONU împotriva corupţiei. Prin urmare, DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt. În aceste sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupţiei", a spus Anca Jurma.

Ea a precizat că se va strădui să asigure "un interimat echilibrat". "În ceea ce mă priveşte, mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituţie a început-o acum 15 ani. Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene şi internaţionale şi drepturilor fundamentale ale cetăţeanului", a susţinut Jurma.

Şi, pentru că la ceremonia de învestire nu au fost prezenţi decât cei doi, procurorul şef al României, Augustin Lazăr, i-a ridicat osanale lui Kovesi, acesta declarând, joi, că Laura Codruţa Kovesi va lucra la Parchetul General, deoarece există o tradiţie în Ministerul Public de a valorifica procurorii cu expertiză, susţinând că motivele revocării acesteia de la şefia DNA provoacă îngrijorare printre procurori. "Aş dori să mulţumesc pentru activitatea desfăşurată în cadrul DNA, care s-a concretizat în rezultatele obţinute în aplicarea legislaţiei anticorupţie, doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această Direcţie şi care va lucra în continuare în Parchetul General, la Serviciul de îndrumare şi control. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, după ce îşi încheie o misiune profesională, un mandat sau îşi încheie în alt mod mandatul, să revină şi expertiza lor să fie valorificată în Ministerul Pubic. Spre exemplu, pentru aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, în contextul în care domnia sa a dus DNA în postura de furnizor de bune practici la nivel european. Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorarea printre magistraţii Ministerului Public. O îngrijorare cu referire la independenţa lor, cu privire la statutul lor, cu privire la respectarea separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, procurorii sunt profesionişti şi îşi îndeplinesc rolul prevăzut în constituţie de a reprezenta interesele societăţii în domeniul judiciar, de a apară drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a spus el.

Lupta anticorupţie "va continua cu fermitate", a mai declarat el joi, adăugând că procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, este persoana potrivită la conducerea acestei instituţii. "Astăzi, la sediul DNA a avut loc instalarea procurorului şef interimar, care va funcţiona până la instalarea unui nou procuror şef, când se va încheia procedura declanşată în acest sens. Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA pe o perioadă de 6 luni. Este un procuror experimentat, un procuror cu un nivel de expertiză semnificativ în structura pe care urmează să o conducă. Procurorul şef Anca Jurma este tocmai persoana potrivită. Este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, este un procuror cu o foarte bună pregătire profesională şi care, în acest context al devenirii DNA ca un furnizor de expertiză europeană şi internaţională, a reprezentat tocmai momentul şi punctul cheie al acestei expertize. Este o persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional. Este exact ceea ce ne trebuie în acest moment", a mai spus Lazăr.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1706 secunde