O campanie care revoluționează reprezentările despre HIV

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
1 Decembrie 2016

O campanie care revoluționează reprezentările despre HIV

Sănătate 28 Noiembrie 2016 / 18:26 1520 accesări

În ajunul zilei de 1 Decembrie, Ziua Mondială SIDA, ARAS - Asociația Română Anti-SIDA se alătură campaniei inițiate de organizația franceză AIDES, partenera sa de tradiție, care, alături de agenția de publicitate TBWAParis și fotograful Mathieu César, lansează în atenția publicului larg o informație ce ar putea modifica percepțiile despre HIV/SIDA - o gură de oxigen atât de necesară și în România.

Deși larg validată științific, este o informație care își croiește anevoios calea spre publicul larg, și anume că o persoană seropozitivă aflată sub tratament nu mai transmite virusul. Medicamentele antiretrovirale sunt astăzi atât de eficiente încât fac virusul nedetectabil în sânge și în fluidele sexuale ale persoanelor infectate. Persoanele seropozitive nu mai transmit, prin urmare, virusul HIV, nici măcar în cazul contactelor sexuale neprotejate. O asemenea informație zdruncină din temelii reprezentările cu privire la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

O GURĂ DE OXIGEN PENTRU PERSOANELE SEROPOZITIVE

”Este de datoria noastră să facem cunoscută această informație unui cât mai mare număr de oameni”, explică Aurelien Beaucamp, președintele AIDES: ”Întrucât ceea ce afectează astăzi cel mai mult calitatea vieții persoanelor seropozitive nu mai e virusul, ci discriminările zilnice pe care acestea le îndură”. Din păcate, se menține în continuare un decalaj imens între progresele terapeutice și percepția socială despre HIV. În Franța, 86% dintre persoanele seropozitive diagnosticate și tratate au încărcătura virală nedetectabilă. Prin urmare, ele se află într-o stare bună de sănătate și nu mai transmit virusul. Și totuși, reacțiile de respingere a lor în plan afectiv și sexual rămân deosebit de numeroase. Potrivit celui mai recent studiu realizat de AIDES - „Tu, HIV și hepatitele”, efectuat în martie 2016, 49,1% din cazurile de discriminare raportate se produc în context sexual. Aceste discriminări, care țin de registrul intim, sunt resimțite în mod deosebit de violent de către persoanele seropozitive: ”De teama respingerii, multe persoane se abțin să mai aibă relații afective sau sexuale, nu mai îndrăznesc să vorbească despre boala lor, evită să-și ia tratamentul în public. Acestea reprezintă genuri de situații care le fac să se închidă într-un fel de autoexcludere, ceea ce este deosebit de dăunător pentru calitatea propriei vieți și pentru capacitatea de a avea grijă de propria sănătate”, subliniază A. Beaucamp.

O CAMPANIE OPTIMISTĂ - O ABATERE DE LA CLIȘEUL LACRIMOGEN/ALARMIST ASOCIAT SEROPOZITIVITĂȚII

Prin intermediul a patru superbe afișe alb-negru, realizate după fotografiile lui Mathieu César, această campanie, concepută pentru asociația franceză AIDES de către TBWAParis, adresează publicului larg acest mesaj simplu: ”Persoanele seropozitive aflate sub tratament au multe lucruri de transmis, nu însă și HIV/SIDA”. Un mijloc de a marca spiritele prin transmiterea unui mesaj cu blândețe și seninătate. Fiecare vizual prezintă câte un cuplu făcând dragoste în timpul unei activități sportive sau artistice: parașutism, scufundări, dans, lecție de pian. Unul din cei doi este seropozitiv și îi transmite partenerului cunoștințele, priceperea, talentul său.

Prin această campanie, AIDES oferă lumii o altă imagine despre persoanele seropozitive: cea a unor oameni înzestrați, iubitori, care doresc să reamintească lumii că ei nu se rezumă la un simplu statut serologic.



12