O deplasare a lui Macron la Las Vegas, investigată de instanţele franceze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O deplasare a lui Macron la Las Vegas, investigată de instanţele franceze

Externe 07 Iulie 2017 / 15:52 267 accesări
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Judecători de instrucție vor ancheta asupra suspiciunilor de favoritism în organizarea unei deplasări a lui Emmanuel Macron la Las Vegas, în ianuarie 2016, el fiind atunci ministru al Economiei, a anunțat vineri Parchetul din Paris, informează AFP. „Date fiind primele elemente ale anchetei preliminare” declanșate la 13 martie, Parchetul din Paris a decis să declanșeze vineri o procedură judiciară contra unei persoane necunoscute pentru „favoritism și primire de favoruri”, a precizat el. În centrul afacerii se află un eveniment desfășurat pe 6 ianuarie 2016 la Las Vegas, în plin Consumer Electronics Show (CES), mare reuniune mondială de inovație tehnologică, unde Emmanuel Macron s-a întâlnit cu directori de startup-uri franceze.

Business France, agenție publică al cărei director general era la acea epocă actualul ministru al Muncii, Muriel Pénicaud, este suspectată că a încălcat reglementarea privind achizițiile publice, nefăcând o licitație pentru organizarea acestui eveniment, încredințată gigantului în domeniul comunicării Havas, în decembrie 2015. „Punerea în concurență nu a avut loc în mod concomitent între cei trei prestatori contactați”, Havas, Apco și Publicis, notează cabinetul E&Y, într-un audit din iulie 2016, potrivit unei surse apropiate dosarului. Dezvăluit de „Liberation“, acest audit arată de asemenea că nu a existat „niciun bon de comandă, niciun deviz realizat, niciun contract semnat, nicio factură”, situație susceptibilă să „angajeze răspunderea penală a autorilor”.

Ministrul este suspectat de asemenea că a întârziat să-și informeze consiliul de administrație cu privire la raportul E&Y și că a prezentat o sinteză trunchiată, potrivit „Liberation“. Deschiderea acestei proceduri judiciare face posibilă opțiunea unei inculpări a lui Muriel Pénicaud, sub condiția ca judecătorii de instrucție să adune „indicii grave sau concordante” la adresa sa. Ancheta vizează, de asemenea, rolul pe care l-ar fi putut juca unii membri ai Cabinetului lui Emmanuel Macron la Ministerul Economiei. Emmanuel Macron și Cabinetul său „sunt total în afara acestei cauze”, a dat asigurări la 8 martie ministrul Finanțelor, Michel Sapin, după primele dezvăluiri ale săptămânalului satiric „Le Canard enchaine“ cu privire la evenimentul controversat.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3409 secunde