O gimnastă română de lot național va concura pentru Ungaria!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România a mai pierdut o posibilă viitoare campioană

O gimnastă română de lot național va concura pentru Ungaria!

Sport 30 Octombrie 2017 / 17:29 1476 accesări
Olivia Cîmpian l-a avut ca antrenor și pe constănțeanul Nicolae Forminte

Olivia Cîmpian l-a avut ca antrenor și pe constănțeanul Nicolae Forminte

Gimnasta arădeană Olivia Cîmpian, în vârstă de 16 ani, care a făcut parte din lotul României la Campionatele Europene de la Cluj, din aprilie, a primit aprobarea din partea Federației Internaționale de Gimnastică (FIG) să reprezinte de acum înainte Ungaria în competițiile internaționale! Decizia a fost luată la reuniunea FIG care a avut loc în orașul Cotonou, capitala statului Benin, și este cu „efect imediat”. De asemenea, FIG a acceptat ca alți trei sportivi, Adriana Timkova (Slovacia), Ajsa Mujacic (Croația) și Sergiy Onbysh (Azerbaidjan), să reprezinte pe viitor Cehia, Bosnia-Herțegovina și, respectiv, Ucraina, însă deciziile vor intra în vigoare la data de 15 septembrie 2018.

La Europenele de la Cluj, Cîmpian a obținut locul 23 în proba de individual compus, dar nu s-a calificat în vreo finală pe aparate, deși era considerată drept una dintre cele mai valoroase tinere gimnaste din lotul național.

Ea este multiplă campioană națională, medaliată cu bronz la Campionatele Europene de juniori din 2016 și a obținut medalia de aur la sol în competiția Top Gym 2017, de la Charleroi. Fiica fostului fotbalist Marcel Cîmpian, în prezent antrenor la CS Atletico Arad, a făcut parte timp de șase ani din lotul național care se pregătește la Centrul Național de la Deva. „Am decis ca Olivia să activeze în Ungaria, unde există o altă abordare față de sportivii de performanță. Mergem pe linia legală, o să încercăm să-i obținem cetățenia maghiară, iar faptul că eu am activat ca fotbalist în Ungaria ne-ar putea ajuta”, a declarat Marcel Cîmpian.

Cazul Oliviei Cîmpian nu este primul al unei sportive care renunță la România pentru a reprezenta Ungaria. La fel s-a întâmplat cu schioarea Edit Miklos, care a evoluat pentru țara noastră la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010, apoi a obținut cetățenia maghiară și a primit acceptul de a concura pentru Ungaria. Un alt caz cunoscut este cel al lui Vasile Miriuță, actualul antrenor al lui Dinamo București, care ca fotbalist a jucat la naționala Ungariei, adunând 9 selecții în perioada 2000-2003 și marcând un gol.12
Pagina a fost generata in 0.1951 secunde