O nouă criză ne-ar prinde cu deficitul în vine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertismente

O nouă criză ne-ar prinde cu deficitul în vine

Economie 21 Noiembrie 2018 / 16:12 612 accesări
Daniel Dăianu (BNR): „Dacă vom ține în frâu deficitul tot prin reduceri de cheltuieli, la un moment dat, nu vom mai avea de unde să tăiem“

Daniel Dăianu (BNR): „Dacă vom ține în frâu deficitul tot prin reduceri de cheltuieli, la un moment dat, nu vom mai avea de unde să tăiem“

Economia mondială ar putea intra, cât de curând, într-o nouă recesiune, care, deși n-ar mai avea amploarea celei din 2007 - 2009, ne-ar zdruncina serios, întrucât avem un deficit bugetar mult prea mare și venituri fiscale mult prea mici. Economiștii spun că, pentru România, creșterea veniturilor este crucială, pentru că, dacă tot tăiem investiții și cheltuieli ca să nu ajungem cu deficitul peste pragul de avarie, la un moment dat, n-o să mai avem de unde...

Economia mondială ar putea intra, în perioada următoare, într-o nouă recesiune, însă nu de amploarea celei din 2007 - 2009, a declarat, miercuri, oficialul băncii centrale Daniel Dăianu - „Situația nu s-a normalizat. Datoriile publice și private rămân bine cocoțate, ba chiar au crescut în unele țări. Încetinireaa globală deja a început. Evoluţia economiei româneşti nu are cum să nu fie legată de cea a economiilor europene, de tot ce se întâmplă în spaţiul global. Nu are cum. Pentru că avem o economie deschisă, chiar dacă pieţele financiare la noi sunt mai subţiri. Comerţul nostru, însă, depinde de ce se întâmplă în Europa“. Dăianu consideră că România stă mai bine decât alte țări, însă cea mai mare vulnerabilitate a noastră este deficitul bugetar mare - „Drept urmare, atunci când activitatea economică încetineşte şi țara se apropie de o recesiune, nu prea mai ai instrumente de intervenţie şi atunci trebuie să laşi deficitul să crească. Dar al nostru este deja mare. Nu avem datorie publică, a noastră este în jur de 35% din PIB, din care doar jumătate este externă. Dar deficitul bugetar e mare, iar veniturile fiscale sunt mici“. În opinia sa, singurul mod de-a rezolva problema este majorarea veniturilor - „Dacă vom ține în frâu deficitul tot prin reduceri de cheltuieli, la un moment dat, nu vom mai avea de unde să tăiem“. El a criticat băncile pentru faptul că nu finanţează mai mult economia privată, preferând în schimb să investească în titlurile de stat - „Le este atât de uşor băncilor să spună că firmele nu sunt bancabile în România. Este o declaraţie făcută cu nonşalanţă. Ocupaţi-vă să finanţaţi economia, să crească intermedierea şi atunci şi expunerea faţă de stat va fi alta!“.



12