O nouă tulpină a virusului gripei aviare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O nouă tulpină a virusului gripei aviare

Monden 06 Februarie 2014 / 00:00 467 accesări

Experţii din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi în legătură cu răspândirea unei noi tulpini a virusului gripei aviare, care a provocat deja moartea unei femei în China. O femeie de 73 de ani, originară din oraşul Nanchang, s-a infectat cu virusul H10N8, după ce a vizitat un târg de păsări, deşi nu se ştie sigur dacă aceasta a fost sursa infecţiei. O altă persoană s-a infectat în provincia Jiangxi.

Cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au atras atenţia că potenţialul acestei tulpini de a provoca o pandemie nu ar trebui subestimat. Studiind noul virus H10N8, ei au constatat că acesta a evoluat din unele caracteristici genetice care i-ar putea permite să se reproducă eficient la oameni, fiind îngrijoraţi că, în cele din urmă, s-ar putea răspândi de la om la om. ”Un al doilea caz de H10N8 a fost identificat în provincia Jiangxi din China, la 26 ianuarie 2014. Acest lucru este foarte îngrijorător deoarece arată că virusul H10N8 a continuat să circule şi ar putea cauza mai multe infecţii pe viitor”, a declarat doctorul Mingbin Liu, de la centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din Nanchang.

Gripa are parte de un sezon extrem de activ. De exemplu, gripa porcină face ravagii în Egipt, unde s-au înregistrat deja 24 de decese de la începutul lunii decembrie. Oficialii sanitari din Egipt au informat că în total au fost 195 de pacienţi infectaţi cu tulpina H1N1. Majoritatea pacienţilor provin din zona deltei Nilului. În 2009, când pandemia de gripă porcină a izbucnit la nivel mondial, în Egipt s-au înregistrat câteva sute de mii de cazuri, soldate cu moartea a circa 20% dintre victime. Medicii au atras atenţia că simplele metode de a spăla frecvent mâinile sau de a aerisi încăperile aglomerate diminuează riscul de îmbolnăvire de gripă porcină.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1393 secunde