O școală din Constanța a devenit... verde! Care este aceasta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O școală din Constanța a devenit... verde! Care este aceasta
Educație 10 Iunie 2018 / 15:34 674 accesări 0 comentarii

Spațiile nefuncționale ale Școlii nr. 10 Constanța - „Mihail Koiciu“ au devenit mult mai verzi! Elevii și cadrele didactice, alături de echipa ONG Mare Nostrum au amenajat grădini verticale, au curățat spațiile din jurul școlii și au montat bănci în aer liber, pentru ca elevii să beneficieze de spații de recreere și de posibilitate de a participa la cursuri în aer liber. Activitatea de amenajare a spațiilor nefuncționale din cadrul Școlii Generale nr. 10 Constanța, beneficiarul proiectului „O școală mai verde-o comunitate sănătoasă“ a adunat la apel peste 100 de elevi și cadre didactice. „Ne-am bucurat să vedem cât de implicați sunt elevii și profesorii, în cadrul acestui proiect. Au ajutat la toate activitățile, fiind conștienți de faptul că pot deveni un model pentru celelalte școli din Constanța“, a declarat directorul executiv ONG Mare Nostrum, Mihaela Cândea Mirea.

Pentru amenajarea spațiului nefuncțional din jurul școlii au fost cumpărate peste 100 de specii diferite de flori, 10 arbuști tuia, 20 de cauciucuri, 2 măsuțe și bănci pentru activități în aer liber și 6 coșuri de gunoi confecționate din lemn. Mai mult, elevii au strâns 50 de ghivece din PET-uri, care au fost folosite la amenajarea grădinii verticale.

Activitatea a durat mai bine de 4 ore, timp în care elevii au făcut curat în curtea școlii, au vopsit cauciucuri în diferite modele și au învățat, alături de echipa ONG Mare Nostrum, cum să confecționeze ghivece eco: „Unul dintre elevi a stat alături de noi toată activitatea și s-a implicat la săpat, la pus gazon, plantat și chiar la realizarea grădinii verticale. Se vedea că îi place ceea ce face“, spune Mihaela Cândea Mirea.

Cea mai dificilă activitate a fost amenajarea propriu- zisă a celor 4 grădini verticale în curtea școlii: „Tehnica nu este simplă, pentru că PET-urile, după ce sunt decupate pentru a prinde forma de recipient pentru flori, sunt agățate vertical, fiind susținute de sârmă. Practic, se realizează un fel de plasă, în care ghivecele sunt asigurate, iar simetria este foarte importantă. Rezultatul este pe măsura așteptărilor și a efortului depus. De azi, elevii de la Școala nr. 10 au mult mai mult spațiu verde, dar și locuri special amenajate, unde pot participa la cursuri în aer liber“, spune coordonatorul proiectului Marian Paiu.

Pentru ca rezultatele proiectului să fie durabile, echipa ONG Mare Nostrum, împreună cu reprezentanții școlii nr. 10 au stabilit un set de reguli, care să fie puse în aplicare atât de elevi, cât și de cadrele didactice: „Proiectul este unul demonstrativ, am putea spune. Pentru a fi durabil, trebuie ca elevii și profesorii să se implice în continuare și să mențină funcționale atât grădinile verticale, cât și spațiile amenajate pentru ei. De aceea, am stabilit de comun acord să existe un program stabilit, prin care fiecare elevi din școală să aibă grijă, prin rotație, de spațiile pe care le-am creat împreună“, a concluzionat Mihaela Cândea Mirea.

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2302 secunde