O trecătoare alpină acoperită de gheaţă de mai bine de 2.000 de ani a ieşit la suprafaţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O trecătoare alpină acoperită de gheaţă de mai bine de 2.000 de ani a ieşit la suprafaţă

Externe 11 August 2022 / 23:28 978 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

O trecătoare din Alpii elveţieni, ascunsă sub gheaţă cel puţin din perioada romană, este pe cale să reapară la suprafaţă în contextul în care această ţară, la fel ca restul Europei occidentale, este afectată de valuri de căldură, informează joi AFP, preluat de Agerpres.

Situată la o altitudine de 2.800 de metri pe domeniul schiabil Glacier 3000, în sectorul Diablerets (vest), această trecătoare este în prezent parţial eliberată de gheaţa care a acoperit-o timp de cel puţin 2.000 de ani.

Trecătoarea va fi "în întregime" vizibilă "peste câteva săptămâni", au declarat joi responsabilii domeniului schiabil.

În 2012, măsurătorile au relevat o grosime a gheţii de aproximativ 15 metri în această zonă.

Vara anului 2022, care a urmat unei ierni foarte aride, s-a dovedit catastrofală pentru gheţari, care s-au topit într-un ritm accelerat în acest an.

Potrivit glaciologului Mauro Fischer, cercetător la Universitatea din Berna, care vizitează în mod regulat zona, pierderea din grosimea gheţarilor din regiunea în care se află trecătoarea va fi, în medie, de trei ori mai mare în acest an comparativ cu ultimele zece veri.

Topirea gheţarilor îi face mai instabili, ceea ce afectează practicarea sporturilor de zăpadă şi drumeţiile, însă conduce, de asemenea, la apariţia de sub gheaţă a epavelor unor avioane sau a cadavrelor unor persoane dispărute chiar şi în urmă cu câteva decenii.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1523 secunde