O treime din rebelii sirieni susţin ideologia SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O treime din rebelii sirieni susţin ideologia SI

Externe 21 Decembrie 2015 / 15:26 458 accesări

Un studiu realizat de Centrul pentru Religie și Geopolitică dat publicității luni arată că aproximativ 100.000 de rebeli sirieni susţin ideologia promovată de organizaţia teroristă Stat Islamic (SI), iar combaterea militară a reţelei nu va însemna şi sfârşitul islamismului radical global. În opinia autorilor studiului, pentru a pune capăt islamismului radical la nivel global este necesară o ”luptă intelectuală şi teologică împotriva ideologiei promovate de SI”. Studiul susţine că în Siria se află cele mai multe grupuri islamiste în prezent, subliniind că cea mai mare ameninţare pentru comunitatea internaţională o reprezintă grupurile care susţin ideologia SI, dar care sunt ignorate, momentan.

Centrul pentru Religie şi Geopolitică, ce aparţine fundaţiei religioase a lui Tony Blair, fostul premier al Marii Britanii, avertizează că aproximativ 100.000 de rebeli sirieni, ce constituie o treime dintre grupurile insurgente din Siria, împărtăşesc ideologia SI, care se bazează, printre altele, pe crearea unui califat. Încercările Occidentului de a distinge rebelii moderaţi de cei extremişti sunt zadarnice, deoarece rar se întâmplă ca grupurile să facă această diferenţiere, susţine centrul. Aproximativ 60% dintre principalele grupări rebele din Siria sunt formate din islamişti extremişti şi multe grupări împărtăşesc aceleaşi idei. Mai puţin de un sfert dintre rebelii monitorizaţi nu împărtăşesc nicio ideologie şi mulţi sunt dispuşi să lupte alături de extremişti. Şi, chiar dacă reţeaua SI este combătută, luptătorii dispersaţi şi alţi extremişti ar putea organiza atacuri în afara Siriei, sub sloganul ”Occidentul a distrus Califatul”, avertizează centrul.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat, vineri, în unanimitate, o rezoluţie care prevede lansarea procesului de pace în Siria, în ianuarie, printr-un armistiţiu şi prin negocieri cu administraţia Bashar al-Assad şi opoziţia moderată, pentru o conducere unitară în şase luni, fără a exista vreo sugestie referitoare la viitorul preşedintelui sirian, susţinut de Rusia şi Iran, dar contestat de Occident. Centrul avertizează că, indiferent de plecarea lui Bashar al-Assad de la conducerea ţării, războiul din ţară se va extinde. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv SI. Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Citește și:

Rusia ar putea utiliza capacităţi militare suplimentare în Siria

SI declară război Arabiei Saudite

Teroriștii Statului Islamic declară război Arabiei Saudite

Securitate sporită în bisericile din Franța, pentru slujbele de Crăciun

Victorie importantă a forţelor kurde împotriva SI în Irak

Rezoluţie ONU privind stoparea surselor de finanţare ale SI



12