Oameni și câini de ispravă. Intervenţia salvatorilor români în Albania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oameni și câini de ispravă. Intervenţia salvatorilor români în Albania
Social, Externe 27 Noiembrie 2019 / 19:34 1907 accesări 0 comentarii

Labradorul Billy

Labradorul Billy

Maidanezul Cealapa

Maidanezul Cealapa

Două aeronave Hercules au decolat marţi seara de la Baza aeriană 90 cu destinaţia Tirana având la bord 52 de pompieri, dar şi patru câini instruiţi să caute victime printre dărâmături. Bilanţul seismului din Albania, cu magnitudinea de 6,4 grade, a crescut la 25 de morţi şi 600 de răniţi. Având foarte multe exerciţii şi simulări în caz de cutremur, o echipă RO-USAR (Romanian Urban Search and Rescue Team) participă la acţiunea de căutare şi de salvare a victimelor cutremurului din Albania.

Marţi seara, în jurul orei locale 18, o echipă formată din 52 de pompieri români, instruiţi pentru căutare şi salvare, au decolat de la Baza aeriană 90 Otopeni cu destinaţia Tirana, acolo unde un cutremur devastator a ucis peste 20 de persoane şi a pus la pământ zeci de clădiri. „Am auzit că sunt replici una după alta acolo. Bine că suntem sus”, glumeşte unul dintre pompieri, pe timpul zborului, în timp ce pasează mai departe o sticlă de suc, plimbată în tot avionul. După aproximativ două ore de zbor lin, dar gălăgios, cele două aeronave aterizează în jurul orei locale 19 pe aeroportul din Tirana. Pompierii români sunt primiţi cu sufletul la gură. „Acum 5 minute, chiar înainte să aterizaţi, a fost un cutremur, de peste 4 grade. S-a simţit destul de puternic aici pe aeroport”, sunt primele cuvinte pe care le spune ambasadorul României la Tirana, Mircea Perpelea, aflat pe pista aeroportului din Tirana.

La scurt timp după aterizare, pompierii români împreună cu angajaţii aeroportului din Tirana încep să descarce resursele din avion. Albanezii par puţin depăşiţi de situaţie, iar încărcarea paleţilor în camioane îi pune în dificultate. În cele din urmă, după aproximativ o oră, pompierii români sunt urcaţi în autobuzele albaneze şi transportaţi direct către Durres, la 40 de kilometri de Tirana, acolo unde seismul a făcut ravagii. Printre pompieri se află şi 4 câini instruiţi să caute victime în zone calamitate. Doi dintre patrupezi provin de la Clubul Câinilor Utilitari. „Avem un maidanez, pe Cealapa, şi un labrador, pe Billy. Sunt cei mai buni câini din România pentru astfel de căutări. Ne-am înscris voluntar să venim în această acţiune şi suntem pregătiţi pentru orice. Avem resurse pentru 7 zile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vlad Popescu, şeful Clubului Câinilor Utilitari.

În Durres, situaţia este dramatică. Cutremurul cu magnitudinea de 6,4 grade de luni dimineaţă a ucis 25 de persoane, iar peste 600 sunt rănite. Autorităţile locale se aşteaptă la creşterea numărului de victime, având în vedere că mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.143 secunde