Obama a pledat pentru libertăţi politice, la Havana

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obama a pledat pentru libertăţi politice, la Havana
Externe 23 Martie 2016 / 20:19 319 accesări

Președintele SUA a pledat cu pasiune în favoarea libertăţilor politice în Cuba, marţi, în a treia şi ultima zi a vizitei sale istorice în această ţară, într-un discurs transmis în direct de televiziunea cubaneză. De la tribuna instalată pe scena Marelui Teatru de la Havana, unde a fost primit de omologul său cubanez, Raul Castro, Barack Obama a dorit să întindă Cubei o... mână a prieteniei. El a spus că a venit la Havana ”să îngroape ultimele vestigii ale Războiului Rece pe continentul american”. Obama şi-a exprimat totodată speranţa ca insula guvernată de un sistem cu un partid unic să înceapă reforme politice şi economice. ”Alegătorii ar trebui să poată să-şi aleagă guvernele în cadrul unor alegeri libere şi corecte. Nu toată lumea este de acord cu mine în această privinţă, nu toată lumea este de acord în această privinţă cu poporul american, dar eu sunt convins că drepturile omului sunt universale. Sunt convins că ele sunt drepturile poporului american, poporului cubanez şi ale popoarelor din întreaga lume. Sunt convins că cetăţenii ar trebui să fie liberi să-şi exprime opiniile fără frică, să-şi critice Guvernul şi să manifesteze paşnic”, a subliniat preşedintele american.

Discursul lui Obama la Gran Teatro a fost prezentat de Casa Albă ca punctul culminant al acestei vizite prezidenţiale fără precedent în ultimii 88 de ani, rezultatul unei apropieri bilaterale care a început în decembrie 2014. Preşedintele democrat a fost puternic aplaudat la finalul alocuţiunii, pe care a încheiat-o reiterându-şi îndemnul la ridicarea embargoului american, o măsură căreia i se opune majoritatea republicană în Congres. ”Vizita lui Barack Obama are scopul să facă ireversibilă dezgheţarea relaţiilor dintre SUA şi Cuba, înainte de plecarea preşedintelui de la Casa Albă, în ianuarie 2017”, a subliniat Casa Albă. Relaţiile diplomatice au fost restabilite în iulie între cele două ţări, care continuă să aibă dezacorduri profunde. Barack Obama a încercat să-i convingă pe cubanezi că noua sa politică, ce prevede, între altele, facilitarea circulaţiei şi schimburilor între cele două ţări, vizează în primul rând să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a populaţiei cubaneze. Preşedintele american a vrut să prezinte o viziune optimistă asupra relaţiilor bilaterale. ”Vouă vă revine să schimbaţi ţara”, i-a îndemnat el pe cubanezi.

Raul Castro l-a primit pe Barack Obama la sosirea la teatru şi a asistat la discurs dintr-un balcon. El a aplaudat uşor alocuţiunea, după care a salutat mulţimea. După acest discurs, Barack Obama s-a întâlnit în privat cu aproximativ zece disidenţi cubanezi, la sediul ambasadei SUA. El a subliniat că unii dintre ei au făcut închisoare şi a adus un omagiu curajului de care dau dovadă. Berta Soler, conducătoarea grupului Doamnele în Alb, o mişcare de opoziţie, s-a aflat printre ei. Ea a fost arestată pentru o scurtă perioadă de timp în weekend, cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Barack Obama pe insula comunistă. Preşedintele SUA şi omologul său cubanez au asistat, ulterior, la un meci de baseball între selecţionata naţională şi echipa americană Tampa Bay, organizat cu această ocazie. Raul Castro l-a condus după aceea pe oaspetele său la aeroport, înainte ca acesta să își continue turneul în Argentina.

Citește și:

Obama condamnă atacurile de la Bruxelles și face apel la unitate în fața terorismului

A fost trimisă în Cuba prima scrisoare după 50 de ani de întrerupere a serviciilor poștale

Barack Obama, ajuns cu bine într-o vizită istorică în Cuba

Disidenți arestaţi la Havana, în timp ce Obama pleca spre Cuba

Obama - Vizită istorică în Cuba

Barack Obama începe o vizită istorică în Cuba

Barack Obama felicită Belgia şi Franţa pentru arestarea lui Salah Abdeslam

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1431 secunde