Obama, prima întâlnire cu Papa Francisc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obama, prima întâlnire cu Papa Francisc
Externe 01 Ianuarie 2006 / 00:00 567 accesări 0 comentarii

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit ieri seară în Italia, direct de la Bruxelles, în cadrul celei de a treia etape a turneului pe care-l efectuează în Europa şi Arabia Saudită, iar astăzi se întâlneşte pentru prima dată cu Papa Francisc. Într-un turneu dominat de marile probleme geopolitice ale momentului, de la Ucraina - despre care a vorbit în summiturile din Olanda şi Belgia şi până la dosarul nuclear iranian, pe care urmează să-l abordeze mâine în Arabia Saudită, şeful statului american se va gândi la probleme de politică internă când va fi primit de către Suveranul Pontif, în această dimineaţă. Întâlnirea are loc în contextul în care Obama, la fel ca Francisc, luptă împotriva inegalităţilor. Însă preşedintele democrat s-a lovit de majoritatea republicană, în Camera Reprezentanţilor, atunci când a apărat ideea unei creşteri cu 25% a salariului la nivel federal sau când a încercat să reechilibreze fiscalitatea în favoarea celor săraci. Unii protestanţi ultraconservatori l-au calificat drept "marxist" pe Papa Francisc, din cauza poziţiei sale radicale asupra "idolului banilor" care, în schimb, i-a adus simpatia catolicilor progresişti, în pofida faptului că se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi hirotonisirii femeilor. "Primul an al Papei Francisc la conducerea Bisericii Catolice a fost o sursă de inspiraţie pentru preşedinte, la fel ca pentru mulţi oameni din lume", a declarat adjunctul consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională Ben Rhodes.

Pentru cei doi lideri, audienţa de astăzi va fi ocazia de a se cunoaşte personal, iar Obama doreşte "să-l audă pe Papă vorbind despre ceea ce încearcă să facă în lume şi să-şi exprime admiraţia", potrivit aceleiaşi surse. "Vin la Roma să-l ascult pe Papă. Gândirea sa este preţioasă pentru a înţelege cum să câştigi provocarea împotriva sărăciei", a declarat Obama, într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, potrivit unor fragmente publicate ieri seară, imediat după sosirea în Italia.

Preşedintele american se va întâlni, de asemenea, cu noul premier Matteo Renzi şi cu preşedintele Giorgio Napolitano şi va efectua o vizită la Colosseum.Pagina a fost generata in 0.1438 secunde