Ofensiva israeliană ia amploare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avioane israeliene au bombardat miercuri o bază aeriană a armatei libaneze din sudul ţării, ucigînd trei militari libanezi. Bombardamentele israeliene în Liban au provocat moartea a cel puţin 835 de persoane şi peste 3.210 răniţi, conform bilanţului difuzat de Comisia de ajutorare a Guvernului libanez. Aceste date includ militari şi poliţişti libanezi, însă nu militanţi Hezbollah. Gruparea şiită a anunţat moartea a 44 de luptători, iar mişcarea aliată Amal a confirmat existenţa a şase morţi în rîndurile sale. 898.760 de persoane, între care străini sau persoane cu dublă cetăţenie, şi-au părăsit căminele, 220.000 dintre acestea refugiindu-se din Liban.

Ofensiva israeliană ia amploare

Externe 03 August 2006 / 00:00 809 accesări

Armata israeliană a desfăşurat, în noaptea de marţi spre miercuri, o operaţiune de amploare în zona poziţiilor deţinute de Hezbollah la Baalbek, în estul Libanului, soldată cu moartea a cel puţin 19 persoane. Surse din serviciile de securitate libaneze au anunţat că militarii israelieni au fost debarcaţi de elicoptere în apropiere de Baalbek, în timp ce aviaţia israeliană a lansat cinci raiduri. Comando-uri militare israeliene au capturat mai mulţi militanţi. De altfel, operaţiunea a avut drept scop răpirea unui membru al Consiliului suprem al grupării Hezbollah şi altor 12 membri ai organizaţiei. Este vorba cel mai probabil despre şeicul Muhamad Yazbek Armata israeliană nu a comentat declaraţiile privind operaţiunea din valea Bekaa.

Circa 160 de rachete au fost lansate, miercuri, de miliţiile şiite Hezbollah de pe teritoriul Libanului înspre Israel, reprezentînd cel mai mare număr de proiectile lansate într-o singură zi, de la începerea conflictului din regiune. 36 au lovit oraşe israeliene şi locuri populate, ucigînd o persoană şi rănind alte 19. Rachetele au căzut în localităţile Safed, Maalot, Tiberiada, Carmiel, Saint-Jean d'Acre, Kiryat Shmona, Nahariya şi Rosh Pina sau în apropiere.

Franţa va boicota reuniunea privind forţa din Liban

Autorităţile de la Paris vor boicota reuniunea ţărilor ce ar putea participa la viitoarea forţă internaţională din Liban. Spre deosebire de Statele Unite, Franţa condiţionează trimiterea unei forţe internaţionale în Liban de decretarea încetării focului şi un acord politic. Reuniunea la care ar urma să participe circa 40 de state fusese anunţată iniţial pentru luni, dar a fost amînată pentru a permite părţilor interesate să obţină mai multe detalii privind intenţiile comunităţii internaţionale. Reuniunea a fost reprogramată pentru astăzi după-amiază.

Eforturile europene pentru relansarea negocierilor de pace nu se opresc aici. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Javier Solana, a anunţat că ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos, se va deplasa în Siria, joi, pentru discuţii privind situaţia din Liban. Se estimează că o reglementare durabilă a crizei dintre Israel şi Hezbollah nu se poate realiza fără susţinerea diplomatică a Siriei, care are o influenţă considerabilă asupra Libanului.

Israelul consideră că a ajuns la un punct decisiv în confruntarea cu miliţiile Hezbollah. O bună parte a arsenalului grupării a fost deja distrus, este opinia vicepremierului israelian Shimon Peres, dată publicităţii înainte de întîlnirea cu preşedintele Bush. Oficialul israelian a asigurat că atacul se va termina în momentul în care o forţă internaţională va controla sudul Libanului, iar gruparea şiită Hezbollah nu va mai putea trimite rachete asupra Israelului. La rîndul său, secretarul de Stat Condoleeza Rice a declarat că s-ar putea ajunge la un armistiţiu între Israel şi Hezbollah, în cîteva zile.

Casa Albă nu va face presiuni pentru încetarea operaţiunilor israeliene.

În replică, Siria va pune toate capacităţile din dotare la dispoziţia Libanului, a declarat ieri premierul sirian Mohammad Naji Otri, într-o convorbire telefonică cu omologul său libanez, Fuad Siniora. Aceasta este cea de-a doua convorbire telefonică din ultimele patru zile a celor doi lideri.

Raid în Fîşia Gaza

O rachetă lansată de gherilele Hezbollah a lovit, miercuri, oraşul Beit Shean, din Cisiordania, situat la o distanţă de 70 de kilometri de graniţa cu Libanul. Aviaţia israeliană şi-a continuat ieri ofensiva şi în Fîşia Gaza. Atacul s-a soldat cu doi morţi şi trei răniţi. Ţinta loviturilor israeliene a fost un loc din care, cu puţin timp înainte, s-au lansat rachete asupra statului evreu. De la declanşarea ofensivei din teritoriul palestinian, armata israeliană a ucis 154 de oameni, majoritatea civili. Atacurile au fost pornite după ce militanţi radicali palestinieni au răpit la 25 iunie un caporal israelian.

Pe de altă parte, ministrul palestinian responsabil cu dosarul deţinuţilor, Wasfi Qabha, membru al grupării Hamas, arestat de Israel la 29 iunie, a fost eliberat. Acesta a fost arestat în urma unei operaţiuni fără precedent a armatei israeliene, în cadrul căreia 64 de responsabili ai Hamas, între care opt miniştri şi 26 de parlamentari, fuseseră reţinuţi.

Marşuri de solidaritate

Protestele la adresa războiului din Orientul Mijlociu se înteţesc în lumea arabă. În Kuweit, Egipt şi Libia, sute de copii au luat parte alături de părinţi, la marşuri de solidaritate cu poporul libanez. Protestatarii au criticat aspru atitudinea Statelor Unite faţă de ofensiva declanşată de statul evreu. În timpul manifestaţiei din Kuweit, organizată de o grupare şiită locală, copiii au scandat sloganuri anti-israeliene şi anti-Bush. S-au ridicat voci în Parlamentul din Kuweit şi pe străzile din Cairo care au acuzat direct administraţia de la Washington pentru conflictul din Liban, în special pentru masacrul de la Qana care a ucis zeci de copii.



12