Ofertele pentru „Cumințenia Pământului”, în bătaie de joc?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ofertele pentru „Cumințenia Pământului”, în bătaie de joc?!

Cultură 14 Octombrie 2015 / 18:18 1174 accesări

Ofertele făcute de Guvernul României pentru sculptura „Cumințenia Pământului” sunt „în bătaie de joc” şi, „mai mult ca sigur, următorul proprietar nu va fi statul român”. Afirmațiile îi aparțin avocatului Bogdan Grabowski, cel care le reprezintă pe Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, proprietarele sculpturii „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi.

„Negocierile este posibil să se fi terminat. Totul depinde de Guvernul României şi de primul-ministru, dacă încearcă să facă o ofertă serioasă. Toate ofertele avansate sunt în bătaie de joc şi au ca scop să facă afaceri pe seama cetăţenilor români”, a spus Grabowski. El s-a referit la cei 3 milioane de euro pe care statul i-a oferit, mult prea puțin față de 20 milioane de euro, suma la carea fost evaluată capodopera.

„DACĂ STATUL ROMÂN CONSIDERĂ CĂ VALOAREA LUI BRÂNCUŞI ESTE DE 1 SAU 2 MILIOANE DE EURO, ATUNCI ÎŞI TAIE CRACA DE SUB PICIOARE” „Dreptul de preemţiune deţinut de Guvernul României, care a expirat pe 4 octombrie 2014, se exercită în limitele stabilite de proprietari. Cererea de ofertă este făcută pentru 20 de milioane de euro şi statul român trebuie să spună dacă exercită dreptul de preemţiune. Dacă da, îl exercită la această sumă. Dacă nu acceptă suma, trebuie să propună una foarte apropiată de aceasta. Dacă propune 1 sau 2 milioane de euro, nu avem ce discuta (...) Nu trebuie să uităm că este vorba despre Brâncuşi. Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare. Şi mai spun că-i interesează valorile naţionale”, a mai spus avocatul.

CUMPĂRĂTORII PRIVAŢI, „ÎN STAND-BY” Posibilii cumpărători privaţi ai operei sunt „în stand-by”, din cauza faptului că statul român nu este hotărât. „Faptul că doamnele proprietare (n.r. - Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu) au mai discutat cu reprezentanţii statului român, deşi dreptul de preemţiune a expirat, a fost o formă de bunăvoinţă din partea lor, ca să nu spună cineva că pun piedici unei eventuale cumpărări a operei”, a precizat Grabowski.

„Ministerul a mărit puţin oferta, a ajuns la 3 milioane, 3 milioane şi jumătate de euro, sper să nu greşesc. Din păcate, proprietarii consideră nu foarte serioase aceste oferte şi întâlniri, care nu reprezintă o bază de negociere. E saltul foarte mare de la 20 de milioane (n.r. - preţul evaluat) la 1, 2, 3 milioane”, a declarat intermediarul vânzării, Valeriu Sângeorzan, director al Departamentului de Dezvoltare, PR şi Comunicare al casei de licitaţii Artmark.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, realizată de Brâncuşi în 1907, a fost evaluată la circa 20 de milioane de euro, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune. În aceeaşi lună, Guvernul a mandatat Ministerul Culturii să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii.

Citește și:

Oferta Ministerului Culturii pentru "Cuminţenia Pământului" a fost refuzată de proprietari

Ponta: Vom plăti 20 de milioane de euro pe ”Cuminţenia pământului”

Ponta cere dreptate pentru „Cuminţenia Pământului”

MC poate negocia pentru „Cuminţenia Pământului"



12