Ofițer DNA constănțean - 8 ani de închisoare, pentru divulgare de secrete din dosare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ofițer DNA constănțean - 8 ani de închisoare, pentru divulgare de secrete din dosare

Justiție 08 Aprilie 2019 / 17:25 1024 accesări

Valentin Preda

Valentin Preda

Dan Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în DNA, şi Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministrul Transporturilor, au fost condamnaţi definitiv, luni, la opt, respectiv patru ani de închisoare. Fostul poliţişt este acuzat că l-a prevenit pe Preda privind organizarea unui flagrant.

Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este definitivă.

În primă instanţă, fostul ofiţer de poliţie judiciară din DNA fusese condamnat tot la 8 ani de închisoare de către Curtea de Apel Bucureşti, în timp ce fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda primise şase ani de închisoare.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA în 2014 pentru că ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a ajuta la urgentarea încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei, între CNANDR şi o firmă. Potrivit DNA, în 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea flagrant de trafic de influenţă, l-ar fi informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte.

Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simonei Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar şi condamnată de instanţa supremă luni la doi ani de închisoare cu suspendare. Banii, spun reprezentanţii DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruţi de Preda de la Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni.

Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de Preda pentru a interveni, în octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR şi o altă societate comercială", precizează procurorii în actul de sesizare a instanţei. În contul aceleiaşi sume, în noiembrie 2012, fostul secretar de stat trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeaşi persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 de lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27 noiembrie 2012, pentru una dintre ele.

Pentru a disimula suma de 200.000 de euro, care urma să ajungă la Preda, Octavia Vasile, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii, a falsificat un document, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum şi operaţiunile cuprinse în conţinutul acestora, în sensul că serviciile nu au fost prestate. Documentul a fost semnat şi de administratorul altei firme, respectiv de Cătălin Radu, tocmai pentru a se pierde urma banilor.

"Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleaşi firme, care a întocmit certificatul de acceptanţă parţială datat 2 iulie 2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepţionarea unor servicii de către societatea în care îşi desfăşura activitatea. Sumele de bani au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28 noiembrie 2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranşă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervenţiile sale", potrivit procurorilor DNA.

În plus, spun anchetatorii, fostul ofiţer al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conţineau informaţii secrete de stat - nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda, care intenţiona să le trimită unei persoane vizate de cercetările din dosar.

Pentru aceste "servicii" fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să-l ajute pe Manolachi să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa - Arhivele Naţionale şi să-l ajute să obţină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1832 secunde