Ofiţer ISU Constanța, sancţionat după ce a alertat eronat populația

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gafe în serie în sitemul Ro-Alert

Ofiţer ISU Constanța, sancţionat după ce a alertat eronat populația

Eveniment 04 August 2019 / 13:47 2358 accesări
Din momentul în care a primit atenționarea din partea ANM și până când a retransmis-o ERONAT în sistemul Ro-Alert, ofițerului ISU Constanța i-a trebuit aproape tot atâta timp cât a durat codul. Portocaliu! Nu roșu!

Din momentul în care a primit atenționarea din partea ANM și până când a retransmis-o ERONAT în sistemul Ro-Alert, ofițerului ISU Constanța i-a trebuit aproape tot atâta timp cât a durat codul. Portocaliu! Nu roșu!

Un ofiţer al ISU Constanţa a fost sancţionat, duminică, după ce a încurcat codurile transmise prin sistemul Ro-Alert, sîmbătă seara. Acesta a transmis populaţiei o avertizare Cod roşu în loc de Cod portocaliu, alerta fiind recepționată pe telefoanele mobile cu mare întârziere.

Un ofiţer al ISU Constanţa a fost sancţionat cu mustrare scrisă, duminică, după ce a trimis un mesaj Ro-Alert greşit, sâmbătă seara, când judeţul a fost sub avertizare Cod portocaliu, a anunţat şeful ISU Constanţa, Daniel Popa. Întrebat dacă alertele au fost trimise populaţiei la timp, şeful instituţiei a precizat că există un timp care se pierde între primirea mesajelor de la ANM şi transmiterea lor, necesar pentru redactarea textelor. „Din greşeală, operatorul nu a modificat mesajul (vechi - n.r.) şi l-a transmis cu Codul roşu. (…) Există un timp între primirea de la ANM şi transmiterea de către noi. Operatorului îi ia în jur de 5 minute redactarea apelului”, a declarat Daniel Popa.

O alertă ca un banc cu Radio Erevan

Cert este că întârzierea nu a fost de 5 minute, ci de mult mai mult, ținând cont de faptul că atenționarea era pentru intervalul 18.35 - 19.30, iar mesajul RO-Alert a fost recepționat pe telefoanele mobile în jurul orei 19. E lesne de înțeles că 25 de minute după ora declanșării codului, când tot intervalul de alertă este de doar 55 de minute, înseamnă foarte mult și foarte târziu. În plus, a alerta populația pentru cod roșu - fenomene extreme și periculoase, deși în cauză este un cod portocaliu, înseamnă a induce și o stare de potențială panică în rândul receptorilor mesajului, adică ultimul lucru pe care ar trebui ISU să îl facă! Ar fi fost bine ca Daniel Popa să spună la ce oră a primit ISU avertizarea ANM: Chiar și fără a ști exact ora, e clar că ANM nu a furnizat informația exact când debuta perioada codului portocaliu! Așadar, pentru a redacta greșit și transmite cu întârziere un mesaj de câteva cuvinte, oricum primit mură în gură, ofițerului ISU i-a trebuit aproape cam tot atâta timp cât a durat codul portocaliu - 55 de minute. Am putea trage concluzia de aici că avertizarea a fost aproape inutilă, dacă uităm de potențiala panică creată de înroșirea codului portocaliu din greșeală sau de bășcălia pe care au făcut-o internauții pe rețelele sociale la adresa sistemului Ro-Alert și al profesioniștilor care îl operează, categorisind gafa ca pe un banc de tipul celor cu Radio Erevan.

Reinstruire, „pentru ca lucrurile să devină mai bune“

„Am luat măsuri. A fost sancţionat disciplinar ofiţerul de serviciu, cu mustrare scrisă. Va avea repercusiuni vizavi de evaluarea anuală şi nu va putea participa la eventuale concursuri sau examene de promovare într-un viitor apropiat. În plus, vom reinstrui personalul pentru a utiliza mai eficient sistemul, pentru ca lucrurile să devină mai bune”, a mai spus şeful ISU Dobrogea.

„Comunicat acțiuni salvatori“

Pompierii constănţeni au fost angrenaţi, de sâmbătă, începând cu ora 16.00, şi până duminică la prânz, în mai multe misiuni, ca urmare a furtunilor înregistrate în judeţ - „evacuarea apei din 6 locuințe si 6 curţi inundate, degajarea a 33 de copaci căzuți pe carosabil, a unor elemente de construcție de la acoperișul unui operator economic și 1 schelă care au avariat 7 autoturisme și acoperișul unei case“, potrivit unei informări transmise de ISUJ Constanța intitulate „Comunicat acțiuni salvatori“!



Ştiri recomandate

12