Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Datează de acum 3.000 de ani Ofrande din Epoca Bronzului, vedete la muzeu
Monden 01 Mai 2015 / 00:00 634 accesări 0 comentarii

Mai multe piese din Epoca Bronzului, care au stat îngropate în pământ, ascunse ochilor omului timp de mii de ani, au fost găsite în primăvara anului 2012, cu prilejul cercetărilor arheologice preventive realizate pe Autostrada 2, pe tronsonul Cernavodă - Medgidia. Este vorba despre o sabie îndoită ritualic, un cazan de mărime medie, un castronel și un topor. Începând cu 1 mai, ele au devenit vedete ale Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC), primind titlul de ”Exponatul lunii mai”. Piesele reprezintă, de fapt, ofrande aduse zeităților. ”În acel loc era o zonă sacră, a populației din Epoca Bronzului, unde au fost găsite zeci de gropi circulare. În aceste gropi erau depuneri de ofrande, pentru a îmbuna divinitatea”, a subliniat directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea. Cele patru piese valoaroase au o vechime de mai bine de 3.000 de ani. ”Datează cam din 1.300 - 1.100 Î.Hr. Sunt piese care nu se găsesc în fiecare zi pe teritoriul nostru”, a mai spus Custurea. Datând din aceeași perioadă, la MINAC, publicul poate vedea și un depozit de seceri și topoare de bronz, expuse în Sala Epocii Bronzului. La finalul lui mai, alături de sabie, cazan, castron și topor vor fi expuse și celelalte obiecte din bronz, în această sală.

PROGRAM DE VIZITARE PRELUNGIT De la 1 mai, odată cu începrea sezonului estival, și muzeele își vor prelungi programul. Astfel, atât MINAC, cât și Edificiul Roman cu Mozaic, dar și muzeele din teritoriu, de la Histria, Adamclisi și Hârșova, vor putea fi vizitate începând cu ora 9.00 și până la ora 20.00.

Taguri articol
Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.1206 secunde