OMERTA pe piaţa manualelor! TOATE vor fi rescrise şi EDP le va tipări!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Monopol! Sperăm că pe calitate OMERTA pe piaţa manualelor! TOATE vor fi rescrise şi EDP le va tipări!
Educație 23 August 2017 / 18:17 1508 accesări 1 comentariu
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop:

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop: "Anul viitor, toate programele şcolare pentru învăţământul liceal vor fi rescrise"

Deşi se bătea cu cărămida în piept că a rezolvat problema manualelor, ministrul Educației, Liviu Pop, demonstrează că prinde posturi străine, dacă vă este familiară expresia. Victime: elevii claselor a V-a, care vor învăţa după nişte îndrumare ce ţin loc de manuale!

Mai mult, ministrul a luat o decizie care contravine clar Legii Concurenţei: toate manualele vor fi tipărite de o singură entitate, o regie de stat, Editura Didactică şi Pedagogică, instituție care până acum a fost în colaps financiar şi care primeşte brusc o infuzie de bani, un nou CA şi o nouă directoare. Editura aparţine Ministerului Educaţiei, ca să nu existe dubii. În ce priveşte această reanimare financiară a regiei de stat care nu a fost până acum în stare să producă mai nimic, aşteptăm reacţii din partea editurilor private, de bună credinţă, care şi-au câştigat corect banii de tipărituri.

Deşi se bătea cu cărămida în piept că a rezolvat problema manualelor, ministrul Educației, Liviu Pop, demonstrează că prinde posturi străine, dacă vă este familiară expresia. Victime: elevii claselor a V-a, care vor învăţa după nişte îndrumare ce ţin loc de manuale! "Pentru cei de clasa a V-a, aşa cum am anunţat, sunt asigurate toate manualele pentru 11 septembrie, evident, acele îndrumare vor ţine loc de manual timp de maximum opt săptămâni. Legea manualului şcolar pe care o vom lansa în dezbatere publică în 12 septembrie va clarifica şi acest aspect - manualul digital şi manualul pe suport de hârtie, inclusiv atribuirea acestora şi statutul manualelor auxiliare care au îngreunat ghiozdanul elevilor în ultimii ani", a explicat Pop.

MONOPOL PE PIAŢA MANUALELOR

O altă modalitate pe care a găsit-o Pop ca să rezolve problema istorică a manualelor, normale şi alternative, auxiliare şi neauxiliare, de stepă sau de câmpie, unele făcute de tot soiul de neaveniţi, cu greşeli flagrante în texte, a fost să ignore complet Legea Concurenţei şi să instituie monopol pe piaţa manualelor. Cu alte cuvinte, o singură editură se va ocupa de asta: Editura Didactică şi Pedagogică, adică o regie de stat! Nu că am avea o problemă, dar Consiliul de administraţie al Editurii Didactice şi Pedagogice a fost revocat, iar directorul editurii tocmai a fost schimbat PRIN NUMIRE de către ministrul Educaţiei, Liviu Pop, cu o doamnă pe nume Maria Nistor.

Problema lui Pop constă în faptul că editura cu pricina este în subordinea Ministerului Educaţiei şi, în decursul a cinci ani, din suma plătită de MEN pentru manualele școlare, adică 142.165.286 de lei, editura respectivă a accesat mai puțin de 5% din acești bani, adică 7.321.209 lei. “Impardonabil din punctul meu de vedere”, a declarat Pop, care îşi pune toate speranţele în revigorarea editurii cu ajutorul doamnei Nistor.

Pe de altă parte, poate că aşa părinţii nu vor mai fi nevoiţi să cumpere auxiliare cu zecile şi să facă astfel donaţii volens-nolens, în buzunarele profesorilor, căci se ştie: între 10 şi 15 la sută din preţul manualului vândut în şcoală de la editura x sau y intră în portofelul dascălului care recomandă şi utilizează respectivul instrument.

TOATE MANUALELE VOR FI RESCRISE CA SĂ POATĂ FI TIPĂRITE LA EDP

Planul ministrului este acela de a se elabora manuale noi pentru clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, dar şi pentru toate clasele de liceu. "Anul viitor, toate programele şcolare pentru învăţământul liceal vor fi rescrise", a anunţat el. Editarea manualelor școlare este o afacere de zeci de milioane de euro anual, care acum se duc toţi la EDP. În ce priveşte această reanimare financiară a regiei de stat care nu a fost până acum în stare să producă mai nimic, aşteptăm reacţii din partea editurilor private, de bună credinţă, care şi-au câştigat corect banii de tipărituri.

Loading...

1 comentariu

Gelu 07:15:16 / 24 August 2017
Tipărire manuale scolare

Măsura foarte buna.Felicitari pentru cei ce au luat-o.Se elimina tot felul de tipărituri de calitate îndoielnică atât in privința Conținutului cât si calității execuției cărții.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 1.229 secunde