OMS declară variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

OMS declară variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală

Sănătate 23 Iulie 2022 / 19:06 2739 accesări

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa, unde boala nu era endemică, transmite EFE.

Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva de către directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi în această boală s-a reunit pentru a evalua epidemia şi implicaţiile acesteia asupra sănătăţii publice, precum şi oportunitatea declarării urgenţei sanitare, care obligă reţelele naţionale de sănătate să intensifice măsurile de prevenire.

Acest comitet alesese să nu declare starea de urgenţă la o primă reuniune în iunie (când erau 3.000 de cazuri) şi nici de data aceasta, potrivit lui Tedros, nu a existat un consens total în rândul experţilor în ceea ce priveşte necesitatea de a declanşa cel mai înalt nivel de alertă. În ultimă instanţă, decizia aparţine directorului general, care a decis să declare starea de urgenţă, având în vedere numărul mare şi în creştere al cazurilor din diferite regiuni ale lumii.

Variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola umană, care a fost eradicată în 1980. Cu toate acestea, poate provoca decesul.

Variola maimuţei se transmite prin contact fizic strâns. Simptomele includ febră, erupţii cutanate extinse, leziuni ale pielii şi ganglioni limfatici umflaţi, după o perioadă de incubaţie de cinci până la 21 de zile.

OMS nu recomandă deocamdată vaccinarea în masă, scrie Kyodo.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 20 de pacienţi, conform Ministerul Sănătăţii.

Ultimul caz de variola maimuţei a fost confirmat în România,la un bărbat de 39 de ani, din Cluj. Starea de sănătate a pacientului este bună, el aflându-se în izolare, la spital.Ştiri recomandate

12