ONU dorește demararea la 25 ianuarie a negocierilor pentru pace în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU dorește demararea la 25 ianuarie a negocierilor pentru pace în Siria

27 Decembrie 2015 / 09:41 460 accesări

ONU a anunțat sâmbătă dorința sa de a demara la 25 ianuarie negocierile dintre regimul de la Damasc și opoziție pentru a pune capăt războiului din Siria, a doua zi după moartea unui important lider rebel ucis de armata guvernamentală, transmite AFP.

Zahrane Allouche, 44 de ani, era conducătorul puternicei miliții islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului), cea mai importantă grupare rebelă din regiunea Damasc susținută de Arabia Saudită și care aproba organizarea de negocieri inter-siriene.

Pentru experți, moartea sa ar putea da o severă lovitură insurecției, dar mai ales negocierilor dorite între regim și opozanți.

Cu toate acestea, mediatorul Națiunilor Unite Staffan de Mistura a informat într-un comunicat că și-a "intensificat eforturile" cu obiectivul de "a începe discuțiile inter-siriene la 25 ianuarie la Geneva".

Regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad a anunțat joi că este pregătit să ia parte la negocieri, subliniind în același timp că așteaptă să vadă ce grupări ale opoziției vor participa.

O chestiune importantă pentru că Damascul consideră "teroriste" toate grupările care luptă împotriva regimului, fără să facă vreo diferență între rebeli și jihadiștii Frontului Al Nosra — ramura siriană a organizației Al Qaeda — sau Statul Islamic.

Jaich al-Islam, mișcarea rebelului Zahrane Allouche, a asistat la Riad la o reuniune a principalelor grupări din opoziție. Participanții au anunțat la 10 decembrie acordul lor pentru negocieri, cerând ca 'Bashar (Al-Assad) și clica lui să se retragă de la putere la începutul perioadei de tranziție' politică din Siria, potrivit AFP.

Taguri articol
SiriaNegocieriONUIanuariePace


12