Operație în PREMIERĂ, la Spitalul Județean de Urgență Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Operație în PREMIERĂ, la Spitalul Județean de Urgență Constanța!

Sănătate 02 Noiembrie 2018 / 20:45 2027 accesări

O echipă de medici din cadrul secției clinice Ortopedie – Traumatologie a utilizat pentru prima dată, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” metoda inovativă de reparare biologică a defectelor de cartilaj articular. Noutatea în cazul acestei intervenții este că s-a folosit o matrice de colagen care duce la regenerarea cartilajului articular, în cazul defectelor bine delimitate, la pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani. Astfel de intervenții s-au mai realizat în alte centre medicale din țară, dar, niciodată în cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Tehnica implică o metodă specifică de preparare intraoperator a unui gel de fibrină, care are rol atât de adeziv, cât și de stimulare a formării de cellule care stimulează colagenul. De mare importanță pentru succesul acestei tehnici sunt prepararea și uscarea zonei de cartilaj care primește matricea dar și rapiditatea cu care se face acest lucru, a declarat Ș.L. Dr. Bogdan OBADĂ, director medical al SCJU și medic în cadrul secției clinice Ortopedie-Traumatologie.

Pacientul supus intervenției prezenta în plus o leziune completă a ligamentului încrucișat anterior la același genunchi, care a fost rezolvată în cadrul aceluiași timp operator. Astfel, în prima parte a intervenției s-a realizat reconstrucția artroscopică a ligamentului încrucișat anterior, iar în a doua parte s-a implantat biomatricea de colagen la nivelul defectului de cartilaj, prin abord minim invaziv.

Intervenția a durat 2 ore și a fost realizată de o echipă complexă de medici: Ș.L. Dr. Bogdan Obadă, dr. Titi Băjenescu, dr. Manar Zekra și dr. Crina Alecu.

Pacientul se poate sprijini pe membrul inferior după 6 săptămâni de la intervenție, după 6 luni îi este permisă alergarea, iar după un an se permit schiatul și sporturile de contact. Recuperarea genunchiului în ceea ce privește reconstrucția ligamentului se face în aceiași parametri, în primele 6 săptămâni postoperator.

“Clinica Ortopedie-Traumatologie din cadrul SCJU Sf Apostol Andrei Constanța dispune de 55 de paturi. În cadrul acesteia se efectuează peste 2.300 de intervenții chirurgicale pe an. Ne adresăm atât pacienților care au afecțiuni cronice cât și celor care ajung la noi în regim de urgență, în urma unor traumatisme sau accidente. Aducem la cunoștința pacienților că echipa noastră realizează intervenții care țin de sfera chirurgiei sportive, protezare de șold şi genunchi, atât prin abord clasic dar și minim invaziv”, a declarat dr. Alexandru ȘERBAN, medicul șef al secției Ortopedie Traumatologie.

SCJU “Sf Apostol Andrei” Constanța derulează cu succes, în cadrul secției Ortopedie-Traumatologie, Programul Național de Acțiuni Prioritare - Traumă, Programul de Endoprotezare și cel de Instabilități Articulare, potrivit unui comunicat al Spitalului.12