Operele clasicilor autohtoni, vedete în licitații

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piața românească de artă în 2014, în ușoară scădere

Operele clasicilor autohtoni, vedete în licitații

Cultură 27 Decembrie 2014 / 00:00 563 accesări

Piața românească de artă se dovedește a fi în continuare o alternativă investițională de luat în seamă, chiar dacă „boom”-ul tranzacțiilor cu opere de artă din anii 2011 și 2012 s-a estompat, potrivit specialiștilor. Astfel, casele de licitații de artă românești raportează, la final de an, vânzări al căror total variază de la 500.000 de euro până la peste șase milioane de euro. Printre cele mai căutate loturi sunt operele clasicilor autohtoni precum Nicolae Tonitza și Corneliu Baba, dar și opere care ilustrează „Epoca de Aur".

ARTMARK

Mai mult, reprezentanții caselor de licitații remarcă o ușoară scădere a pieței de artă în 2014, fenomen apreciat de unii ca fiind „firesc", după „boom"-ul din anii trecuți, sau drept un rezultat al tensiunilor economice și sociale din țară. Spre exemplu, pentru casa de licitații Artmark, 2014 a adus vânzări în valoare totală de peste șase milioane de euro. Lucrarea cumpărată cu cea mai mare sumă, anul acesta, a fost opera „Pregătiri de masă (Interior IV)" de Nicolae Tonitza, care a fost adjudecată pentru 85.000 euro.

De asemeena, la Artmark, lotul care a înregistrat cea mai mare diferență între prețul de pornire și prețul de adjudecare a fost limuzina Paykan Hillman-Hunter a lui Nicolae Ceaușescu, al cărei preț de pornire a fost de 4.000 euro și care a fost adjudecată pentru 37.000 euro, cu o creștere de 925% față de prețul de pornire.

TRANZACȚII TOTALE DE MILIOANE DE EURO

Printre vedetele licitațiilor Artmark din 2014 s-au numărat un jukebox marca Wurlitzer, fabricat în 1954, lucrările „Minotaur" de Salvador Dali, „Tătăroaică în cerdac" de Nicolae Tonitza, „Garofiță roșie în pahar" de Ioan Andreescu, garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin a lui Nicolae Ceaușescu, Tripticul „Răscoala" al lui Corneliu Baba (cea mai mare operă a artistului), „Fetița în roșu" de Nicolae Grigorescu, „Himera Pământului" de Oscar Han, „Fetița acrobatului" de Nicolae Tonitza.

Pentru anul viitor, Artmark pregătește Artmark Historical Estate, divizia specializată în vânzarea monumentelor istorice și de artă, „primul proiect din România de acest tip care vine cu o soluție pentru problema conservării și valorificării monumentelor arhitecturale naționale", menționează reprezentanții casei. Lansarea va avea loc la începutul lui 2015, pe 28 ianuarie.

GRIMBERG

În ceea ce privește Casa de Licitație Grimberg, suma totală a vânzărilor se ridică la 500.000 de euro. Piesa cea mai scump vândută la una dintre licitațiile Grimberg a fost „Odaliscă în roșu", semnată de Iosif Iser, care a fost adjudecată pentru suma de 27.000 de euro. Lucrarea care a întregistrat cea mai mare creștere în licitație raportat la prețul de pornire a fost „Peisaj cu căpițe", semnată de Samuel Mutzner, care a plecat de la suma de 8.000 de euro și a fost adjudecată la 26.000 de euro.

Reprezentanții casei Grimberg consideră că piața de artă a scăzut în 2014. „Acest lucru a fost determinat atât de contextul internațional dificil din punct de vedere economic și politic, dar și de perioada de tranziție internă, însă reversul acestui fenomen poate fi valorificat de către investitori, care pot achiziționa lucrări excepționale la prețuri mult sub valoarea reală a acestora, având posibilitatea de a marca într-o perioadă relativ scurtă profituri consistente", au declarat reprezentanții Grimberg.

CASA ALIS

Reprezentanții casei de licitații Alis au declarat, la rândul lor, că au înregistrat, în 2014, tranzacții în valoare totală de circa un milion de euro, cu 24 de licitații, cu artă decorativă, artă plastică, bijuterii, obiecte de cult. Obiectul care a fost vândut pentru suma cea mai mare la Alis, în 2014, este o lucrare de Maurice de Vlaminck, adjudecată la 170.000 de lei. Reprezentanții Alis consideră că pe piața de artă din 2014 rezultatele sunt mai slabe decât în anii anteriori, din cauza interesului scăzut al publicului.

ARAART

Casa AraArt a organizat, în 2014, cinci licitații, cu aproximativ 130 de loturi per licitație, potrivit istoricului de artă Ariadna Zeck, expert evaluator al casei. Tabloul cel mai bine vândut în 2014 de AraArt a fost „Ulcica cu garoafe" a lui Ștefan Luchian, lucrare adjudecată pentru suma de 37.000 euro.

GOLDART-GHILDUSH

În cazul casei de licitații Goldart-Ghildush, printre cele mai bine vândute loturi din 2014 s-au numărat Gheorghe Petrașcu - „Dormind", lucrare adjudecată cu 46.000 de euro, Ștefan Luchian - „Anemone în ulcică" - pictură adjudecată cu 110.000 de euro și Nicolae Tonitza - „Studiu de copil - profil", adjudecată cu 23.000 de euro.

Taguri articol


12