Opoziţia de stînga a cîştigat alegerile legislative din Slovacia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opoziţia de stînga a cîştigat alegerile legislative din Slovacia

Externe 19 Iunie 2006 / 00:00 1130 accesări

Partidul de opoziţie Smer, care a dus o campanie acerbă împotriva reformelor liberale întreprinse în Slovacia, de dreapta aflată la guvernare, a cîştigat alegerile legislative de sîmbătă, cu 29,14% din voturi, potrivit rezultatelor definitive publicate duminică. Uniunea Democratică şi Creştină Slovacă (SDKU, dreapta), condusă de premierul în exerciţiu, Mikulas Dzurinda, s-a clasat pe locul al doilea, cu 18,35% din voturi, la încheierea unui scrutin marcat de un absenteism puternic (45,33%), arată cifrele publicate pe site-ul Internet al oficiului slovac de statistică.

Partidul Smer al lui Robert Fico a obţinut 50 dintre cele 150 de locuri parlamentare, iar SKDU 31 de locuri, celelalte mandate fiind împărţite între cele patru formaţiuni politice care au depăşit pragul de 5% necesar intrării în Parlament. Robert Fico speră, în aceste condiţii, să reuşească să formeze o coaliţie guvernamentală care va adopta un program de stînga, după cum a declarat el, duminică dimineaţă, în faţa sediului partidului său. Un rezultat neaşteptat de bun a obţinut extrema dreaptă, Partidul Naţional Slovac (SNS), care îşi afirmă deschis antipatia faţă de minorităţile maghiară şi rromă şi care s-a clasat pe locul al treilea, cu 11,7% din voturi, un scor record de la declararea independenţei acestei ţări din Europa Centrală, membră a UE începînd din 2004. Partidul Coaliţiei Ungare (SMK), reprezentantul minorităţii maghiare din Slovacia, care numără circa 500.000 de persoane, s-a plasat pe poziţia a patra, cu 11,68% din sufragii. Mişcarea pentru o Slovacie Democratică (HZDS), condusă de fostul premier Vladimir Meciar (1992-1998), criticată în trecut pentru privatizările sale lipsite de transparenţă şi tendinţele autoritare, a obţinut doar 8,8% din voturi, mult mai puţin decît la legislativele din 2002, cînd a obţinut 20%. Foştii aliaţi ai lui Dzurinda, din Mişcarea Creştin-Democrată (KDH), s-au menţinut la nivelul de 8,3%. Comuniştii (KSS), care au obţinut doar 3,9% din sufragii, nu vor mai intra în Parlament.

Negocierile în vederea formarii unui guvern se anunţă foarte intense. Preşedintele slovac, Ivan Gasparovici, ar putea să ceară partidului Smer să formeze o coaliţie de guvernămînt care să beneficieze de sprijinul majorităţii celor 150 de mandate din Parlament, deşi o coaliţie de centru-dreapta este, de asemenea, posibilă.



12