Opt foşti şi actuali aleşi locali, declarați incompatibili sau în conflict de interese de ANI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opt foşti şi actuali aleşi locali, declarați incompatibili sau în conflict de interese de ANI

08 Mai 2017 / 11:20 430 accesări

Agenţia Naţională de Integritate susţine că opt foşti şi actuali aleşi locali s-ar afla în conflict de interese sau în incompatibilitate, pentru că au deţinut contracte de muncă sau de administrare a unor societăţi în paralel cu funcţia publică.

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum şi indicii privind existența conflictului de interese de natură penală în cazul a opt foști și actuali aleși locali.

ANI a constatat conflictul de interese în cazul lui Marin Călin, primarul comunei Vlădeni, judeţul Dâmboviţa, în cazul lui Petru Brînzei, fost consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Cornereva, judeţul Caraş-Severin şi în cazul lui Florin-Laurenţiu Cazacu, fost consilier local (viceprimar) al comunei Răsmireşti, judeţul Teleroman.

Potrivit ANI, primarul Marin Călin din Vlădeni a semnat contractele de asistență juridică încheiate între Primăria comunei și Cabinetul Individual de Avocatură „Adrian Chițescu”, reprezentantul legal al primarului în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și în fața Agenției Naționale de Integritate, „persoana evaluată având astfel posibilitatea să anticipeze realizarea unui folos pentru sine, dar și pentru Cabinetul de Avocatură “Adrian Chițescu”, persoana evaluată având o relaţie de angajament cu acesta la data semnării contractelor de asistență juridică”.

În cazul consilierului local Petru Brînzei, ANI a constatat conlictul de interese pentru că acesta, în calitate de consilier local, a votat în anul 2013, proiectul de hotărâre privind aprobarea închirierii unor suprafețe de teren din golul alpin al comunei Cornereva către persoane fizice, iar ulterior aprobării hotărârii de consiliu „a fost încheiat contractul de concesiune pentru terenuri - categoria de folosință pășune între Consiliul local al comunei Cornereva în calitate de propietar și persoana evaluată, în calitate de concesionar”.

Şi fostul viceprimar din Răsmireşti a luat parte, potrivit ANI, la deliberarea şi adoptarea unui proiect de hotărâre privind închirierea suprafeței de pășune către Asociația Crescătorilor de Animale din comuna Răsmirești, județul Teleorman, asociație în cadrul căreia acesta era membru și președinte.

„Ulterior aprobării hotărârii de consiliu, a fost încheiat Contractul de închiriere între Consiliul local al comunei Răsmirești, în calitate de proprietar și Asociația Crescătorilor de Animale din comuna Răsmirești, județul Teleorman, reprezentată prin Cazacu Florin Laurențiu, în calitate de chiriaș”, arată ANI.

Alte cinci persoane s-ar afla, potrivit ANI, în incompatibilitate.

Potrivit ANI, Costică-Adrian Anton, primarul comunei Vultureşti, din judeţul Vaslui, deţine funcţia publică în paralel cu calitatea de comerciant în cadrul unei întreprinderi individuale.

Un fost consilier local şi fost primar al comunei Drăghiceni, din Olt, Ştefan Viorel Şoancă, ar fi fost, potrivit ANI, în incompatibilitate în perioada 2012 – 2016, pentru că, în paralel cu funcţia de primar a avut şi calitatea de angajat cu contract de muncă la o firmă.

Un alt fost viceprimar al comunei Ion Neculce, din judeţul Iaşi, Ioan Popa, care acum este consilier local, ar fi fost, potrivit ANI, în incompatibilitate în perioada noiembrie – decembrie 2013 când, în paralel cu funcţia publică a avut şi un PFA activ.

Consilierul local al comunei Sărmaş, din Harghita, Georgeta Ţepeluş, ar fi fost în incompatibilitate între 23 iunie şi 14 august deoarece, în paralel cu funcţia de consilier local a fost şi angajată în aparatul de specialitate al primarului din comună.

Un alt fost consilier local, Dumitru Sînculei, care a fost şi viceprimar al comunei Corlăţeni, din Botoşani, s-ar fi aflat în incompatibilitate în perioada 11 mai 2015 – 30 martie 2016 pentru că ar fi deţinut, simultan cu funcţia publică, calitatea de administrator al unei firme.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază.

ANI mai arată că Dumitru Sînculei și și Costică - Adrian Anton nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.12