Orașul Constanța are și echipă de fete în Liga 1 de baschet!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 23 de ani, la țărmul mării a renăscut baschetul feminin Orașul Constanța are și echipă de fete în Liga 1 de baschet!
Sport 09 Octombrie 2017 / 17:37 1268 accesări 2 comentarii
Elena Dincă este cea mai experimentată jucătoare din lotul echipei Phoenix Constanța

Elena Dincă este cea mai experimentată jucătoare din lotul echipei Phoenix Constanța

Federația Română de Baschet a anunțat săptămâna trecută componența grupelor din Liga 1 de baschet feminin, acolo unde s-a înscris și o formație constănțeană, cea de la Clubul Sportiv Phoenix! Echipa din Constanța a fost repartizată în Grupa 1, alături de CSM Târgoviște (fostă multiplă campioană a României și actuala deținătoare a Cupei României, retrasă din Liga Națională din motive financiare), Rapid București, Sepsi Sic II Sfîntu Gheorghe, Phoenix II Galați și Teleorman II Alexandria.

Primul meci oficial disputat în Liga 1 de baschet feminin de CS Phoenix Constanța va avea loc pe 22 octombrie, pe teren propriu, în compania Rapidului. Programul din tur al formației constănțene: la Târgoviște (etapa 2, 29.10.2017), la Sfîntu Gheorghe (etapa 3, 05.11.2017), acasă cu Alexandria (etapa 4, 12.11.2017) și la Galați (etapa 5, 19.11.2017).

Din Grupa 2 fac parte Agronomia București, CSM-CSȘ Ploiești, Sportul Studențesc București, ABC Sirius II Tîrgu Mureș, CS Țara Bîrsei II Brașov și Universitatea II Alba Iulia, iar în Grupa 3 au fost repartizate CSM Oradea, ACS KSE Tîrgu Secuiesc, Universitatea II Cluj, CS Baschet II Arad, CSM II Satu Mare și SCM II Timișoara.

Așadar, pe lângă formațiile-satelit ale celor 10 cluburi din Liga Națională avem opt echipe cu drept de promovare, care merg automat în faza semifinală. Sportul Studențesc a revenit în competițiile de senioare, după ce în 2013 a terminat pe locul 8 în Liga Națională. Rapid și Agronomia, clasate pe locurile 2 și 3 la turneul de promovare, nu au dorit să evolueze în LN!

Sezonul regulat se joacă sub formă de etape săptămânale, tur-retur, după care echipele cu drept de promovare vor evolua în faza semifinală a Ligii 1, unde se va ține cont de rezultatele directe din prima fază a campionatului. Cele opt echipe formează o singură serie, în care se va juca „fiecare cu fiecare”, iar primele patru clasate se califică la turneul final de promovare, în urma căruia primele două clasate obțin dreptul de participare în Liga Națională de baschet feminin, ediția 2018-2019.

Echipele-satelit vor continua și ele în fază semifinală și turneu final. Similar anilor anteriori, formațiile calificate la turneul final al echipelor-satelit beneficiază de bonificații la taxele către Federația Română de Baschet.

Echipele trebuie să se prezinte la meciuri cu cel puțin 8 jucătoare, iar 5 dintre ele să fie născute în 1997 sau mai mici, dar nu mai tâziu de anul 2003. Este obligatorie folosirea unei jucătoare U-21 pe toată durata partidei. Formațiile cu drept de promovare pot utiliza două jucătoare străine.

ANTRENOR DIN SERBIA, DOUĂ AMERICANCE ÎN LOT

În această vară, a fost numit ca antrenor coordonator al tuturor echipelor de la CS Phoenix sârbul Predrag Stanojcic, al cărui principal obiectiv este să implementeze la Constanța filosofia specifică baschetului sârbesc. Multiplu campion național în Serbia cu Steaua Roșie Belgrad, Stanojcic va fi și antrenor principal la echipa de senioare Phoenix Constanța. Secundul său va fi Dan Constantinescu, fost jucător la Dinamo București și Farul Constanța.

„Avem ca obiectiv calificarea la turneul final”, a declarat președintele clubului, Cristian Mănăstireanu, ferindu-se să afirme răspicat că Phoenix vrea să promoveze în Liga Națională! În august, Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat o finanțare pentru Clubul Sportiv Phoenix Constanța în valoare de 1.200.000 lei, pentru toate echipele clubului.

Din lot fac parte 20 de baschetbaliste, însă trei dintre ele deocamdată doar se antrenează cu echipa, nefiind încă pregătite să intre la joc. Avem și două americance: Chelsea Douglas (25 de ani, conducător de joc), fostă jucătoare în cel mai puternic campionat de baschet feminin din lume, WNBA, și Jassany Williams (25 de ani, pivot, 1,88 m înălțime). Pentru a asigura echilibrul unui lot cu foarte multe jucătoare tinere a fost cooptată și multipla campioană națională Elena Dincă (33 de ani, extremă). Ea a câștigat cu CSM Târgoviște patru campionate, dar și Cupa Europei Centrale, în sezonul 2015-2016. Mai are în palmares două Cupe și o Supercupă a României, dar și mai multe alte clasări pe podiumul campionatului, cu echipele din Târgoviște, Alba Iulia și Sf. Gheorghe

Celelalte jucătoare din lot: Ecaterina Armanu (19 ani, extremă), Teodora Armanu (17 ani, extremă), Alexia Grancea (14 ani, coordonator de joc, de la CSȘ Constanța), Selena Kirberg (22 de ani, extremă), Alexandra Marcu (14 ani, extremă), Teodora Petrescu (17 ani, pivot), Bianca Maria Florea (14 ani, extremă, de la CSȘ Constanța), Andreea Bogățeanu (19 ani, pivot), Daria Ioana Mocanu (16 ani, extremă), Anca Maria Crăciun (17 ani, pivot), Bianca Ivanov (17 ani, extremă), Ana-Maria Ivanov (17 ani, extremă). Acestui lot li s-au alăturat de curând surorile gemene Bianca și Denisa Fota (22 de ani), care în sezonul trecut au jucat în LN, la Phoenix Galați.

2 comentarii

Aurelia 17:51:26 / 11 Octombrie 2017
Promovare

Cu bugetul asta pentru baschet feminin nu ai cum sa nu te gandesti la promovare. Cum doar turneu final? Este buget de Liga Nationala. Succes!

Seila 15:48:41 / 12 Octombrie 2017
Bafta

Succes

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1922 secunde