Orban anunţă că de astăzi se dau amenzi MARI celor care nu vor respecta legea. Cine va fi penalizat şi care sunt sumele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Orban anunţă că de astăzi se dau amenzi MARI celor care nu vor respecta legea. Cine va fi penalizat şi care sunt sumele

Politică 18 Mai 2020 / 10:47 1068 accesări

Premierul Ludovic Orban a anunţat în şedinţa de guvern că de astăzi persoane care nu respectă prevederile legale vor fi amnedate. Amenzile nu sunt deloc mici. Variază de la 500 de lei la 15.000 de lei, iar cei care le primesc pot plăti jumătate din sumă in termen de 15 zile.

Cele mai mari amenzi le riscă şefii instituţilor publice şi persoanele juridice. În aceste cazuri se poate ajunge la sume de 15.000 de lei. Aici intră amenzile pentru organizarea de mitinguri, întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise, nerespectarea de către operatorii de transporturi a măsurilor dispuse sau încălcarea intervalelor orare în care acestea sunt permise.

„În baza legii, vă repet, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Nu pot să fac o paranteză să nu vă spun că am rămas siderat când am văzut oameni care ne acuzau că de ce am dat amenzi, cum acum ne acuzau că de ce nu am dat amenzi. Adică ai bască, nu ai bască. Deci amenzile sunt un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă. Pentru că o conduită corectă contribuie la sănătatea publică şi îi fereşte pe oamenii sa nu fie infectaţi. Acest virus generează riscuri majore inclusiv pentru viaţa oamenilor, orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea oamenilor este un comportament care trebuie sancţionat. Aşa este normal. Suntem democraţie dar nu suntem anarhie. Democraţia funcţionează în beneficiul celor care respectă legea”, a spus premierul.

Amenzi vor primi si cei care vor călători în afara localităţilor fără declaraţia pe propria răspundere. Aceeaşi sancţiune poţi primi şi dacă nu vei purta mască de protecţie în mijloacele de transport, în supermarket-uri sau la locul de muncă. Amenda variază între 500 şi 2.500 de lei.

Ce înseamnă starea de alertă ?

Art. 2. – Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii.

Starea de alertă se instituie la nivel local, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1978 secunde